Balkan Poetry Today 2017 – Поезия на Балканите днес 2017

Част от корицата на „Антология с поезия от Балканите“
Том Филипс е от Бристол. Той е поет и драматург. „Брегова защита“, „Сто мили северно от Тимбукту“ и „Няма време за надежда“ са заглавия на някои от неговите пиеси. На български език можете да прочетете стиховете му в книгата „Непознати преводи“, публикувана през 2016година.
Преди 10 години Том Филпс стъпва за първи път на този диаметрално отдалечен от Острова му полуостров, обединен почти метафорично от име Балкани. Албания е първата държава от европейския Югоизток, с която Том Филипс се запознава. Днес той е в България. Повод за срещата ни е поезията, написана на различни балкански езици и събрана от него в изданието на английски език Balkan Poetry Today 2017. Включени са стихове на 30 автори от 12 балкански страни. Дали това е антология в класическия смисъл или началото на литературно приключение – остава времето и англоезичните читатели да отсъдят. Самият съставител Том Филипс казва в редакционните си коментари при представянето: Сборникът „Балканската поезия днес“ не претендира да е цялостно проучване. Нито пък обединява „най-големите хитове“. В този брой не са представени нито всички страни от Югоизточна Европа, нито всички балкански езици. Възможно е и читателите, които вече са запознати с поетите от този регион, преведени на английски, да се учудят на някои от по-забележителните отсъствия. Това обаче е списание, а не представителна антология и политиката ни просто е да публикуваме най-добрите работи, с които сме се запознали – да осъществим една по-различна среща без амбициозната задача да обхванем поетичната продукция на целия регион.
Българските поети, представени в англоезичната антология Balkan Poetry Today 2017 са Аксиния Михайлова, Александър Шурбанов, Владимир Левчев, Амелия Личева, Илиан Любомиров, Мила Ламбовска, Димана Иванова, Петър Чухов.
В една от малкото публикации в мрежата за Balkan Poetry Today 2017 през юли срещаме и насърчаващия коментар за антологията на Ян Бринтън: В един свят на ограничаване този нов сборник е освежаващ: той отваря врати на всяка страница.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!