Участниците в синдикалния протест приеха протестна декларация

КНСБ иска преговори с премиера и с финансовия министър

| обновено на 27.10.17 в 14:25
Снимка: БГНЕС


Ръководството на КНСБ иска преговори с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров на националния протест за по-високи доходи в столицата. Димитров връчи протестна декларация, приета на митинга, на социалния министър Бисер Петков

Сто милиона лева допълнително са необходими в бюджета за догодина, за да се гарантира 10-процентното увеличение на всички заплати на заетите в обществения сектор, каза Пламен Димитров:

Стотина милиона - за да могат всички и в здравеопазването да получат поне десетпроцентно увеличение на заплатите си, поне толкова да получат поне всички работещи в държавната сфера, нашите колеги в домовете за социални грижи, в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда и така нататък. Толкова да получат, поне десетина процента, всички наши колеги в културата, защото и там сме с 5 процента. Нашите искания са сметнати добре. Ние сме ги дали, финансовият министър е дал една част от тях до момента. Нашият протест днес е затова, защото не ни стигат, и това казахме на министър Петков.

От името на правителството социалният министър Бисер Петков е приел исканията на протестиращите. Той коментира искането за увеличение на заплатите със сто лева в публичния сектор:

Аз не мисля, че по такъв начин, на калпак, трябва  да се увеличават заплатите. Отново казвам, говорим за  средно увеличение. Не мога да твърдя за всички сектори. Според КНСБ има сектори, които не получават увеличение, но за сектора, за който отговарям - Агенцията за социално подпомагане, Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда, Агенция за хора с увреждания - е предвиден ресурс девет милиона и четиристотин  хиляди лева, който ще позволи средно десет процента увеличение на средствата за работна заплата.

Междувременно стана ясно, че министър Петков е препотвърдил позицията на кабинета, че няма да бъде премахната добавката към заплатите за стаж и професионален опит.

КНСБ връчи протестната си декларация и на членовете на Съвета за тристранно сътрудничество. Това стана, малко след като социалните партньори обсъдиха финансовата рамка за следващата година. Работодатели и синдикати така и не постигнаха разбирателство по спорните точки от бюджета. По време на дебатите между социалните партньори лидерът на КНСБ, Пламен Димитров влезе в залата от протеста и раздаде декларацията на протестиращите. Той беше категоричен, че ако аргументите на КНСБ не бъдат чути, протестите ще продължат:

Нито е пица, нито е калцоне. Всъщност, има известно увеличение - под 500 милиона. За едни има, може би хубав стек, за други няма и хляб.

По-рано участниците в националния протест, организиран от КНСБ, на който по данни на синдиката са дошли 8000 души, приеха протестната декларация на митинга пред сградата на правителството. Настояванията са да се осигури догонваща политика по доходите, да се запази добавката за прослужено време, да се въведе необлагаем минимум, да се криминализира нарушаването на правата на работниците да се сдружават и да се засили контролът по прилагането на социалното и трудовото законодателство. 

От работодателите беше поискано да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива. 
Пред хилядите протестиращи лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви:

Има пари и трябва да си ги поискаме и да си ги вземем и то тук, на площада. Искаме парите си - музеи, читалища, библиотеки, театри, опери,  мизерстват за поредна година. Не може хора с две висши образования и по два езика да получават 500 лева. Не може. Това трябва да спре. Искаме парите си.

Протестиращи скандираха:

Уважаеми господа работодатели, елате тук да ни вземете класа. Елате да ни кажете какви мързеливци сме. Много е лесно пред камерите, елате при нас, очи в очи! Елате, чакаме ви!

Националният протест приключи пред сградата на правителството, след като хората се отказаха да протестират пред сградата на Асоциацията на индустриалния капитал, каквато беше първоначалната идея.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47