СГС върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев

Според съда по делото са допуснати съществени процесуални нарушения, най-вероятно след коригирането му обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд

| обновено на 30.10.17 в 18:32
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) прекрати делото срещу бившите министри на икономиката и финансите в кабинета "Борисов" 1 – Трайчо Трайков и Симеон Дянков, бизнесмена Иво Прокопиев и още трима души – за приватизацията на държавния дял от електроразпределителното дружество ЕVN през 2011 г. Според съдия Костадинка Костадинова в обвинителния акт са допуснати съществени нарушения.


Съдия Костадинова критикува неяснота на обвиненията на шестима подсъдими, изчисленията на прокуратурата за размера на вредите, причинени на държавата от продажбата на акциите в ЕVN, от кого са причинени, как и с кое деяние и кои факти формират извод за това.  Неяснота има и около твърденията на държавното обвинение, че в различни конфигурации Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев и тримата шефове в инвестиционния посредник "Булброкърс" са действали в съучастие. 

Прокуратурата има 7 дни, за да реши дали да протестира определението на Софийския градски съд. Дори и да го направи, когато делото пак стигне до съд, това най-вероятно няма да е СГС, защото от понеделник, така наречените дела за корупция по високите етажи на властта ще тръгват към специализираните прокуратура и съд.  

В интервю за "Хоризонт", дадено при внасянето на върнатия обвинителен акт, първия енергиен министър в кабинета "Борисов 1" направи предположение, че съдът ще направи точно това - ще върне делото и по законодателни причини то ще се гледа в Специализирания наказателен съд: Там вече не важат сроковете и може да продължи много-много години, прогнозира в края на август Трайчо Трайков. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Симеон Дянков

И Симеон Дянков с обвинение заради продажбата на държавните акции в EVN

Бившият финансов министър Симеон Дянков е с повдигнато обвинение заради продажбата на държавните акции в EVN.  За това вече бяха обвинени колегата му от кабинета "Борисов 1" - Трайчо Трайков , и бизнесменът и издател Иво Прокопиев - като..

обновено на 13.01.17 в 16:44
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47