Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Трайков, Дянков и Прокопиев заради сделката с EVN

По делото има още трима обвиняеми

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, бившия финансов министър Симеон Дянков, бизнесмена и издател Иво Прокопиев и още 3 души. Това съобщиха от пресцентъра на Софийския градски съд, а не както обикновено – на прокуратурата.

Пред БНР Иво Прокопиев коментира:

Моралното пропадане на прокуратурата очевидно продължава до това да се превърне в напълно инструментална роля в медиината машина на г-н Делян Пеевски, тъй като, когато има нещо, което да се прикрие или някакъв друг по-голям скандал в обществото да се задими, прокуратурата започва да проявява активност. С това си обяснявам, че точно днес беше внесено обвинението, защото, ако обърнахте внимание, днес излезе новината, че държавата започва действия по национализацията на "Дунарит".

В края на миналата и в началото на тази година прокуратурата обвини Трайков, Дянков и Прокопиев за продажбата на дела на държавата в електроразпределителното дружество EVN. 

Според обвинението от действията на Трайчо Трайков Сребърният фонд е ощетен с близо 20 млн. лв., защото парите от приватизацията на държавния дял в EVN вместо във фонда, са отишли директно в бюджета.

Решението това да се случи, е изцяло на финансовото министерство, ръководено по това време от Дянков, твърдят от прокуратурата. Иво Прокопиев е сочен за помагач на Симеон Дянков.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!