„Неона“ – една възможна версия на бъдещето

БНР Новини
Вера Водински (вдясно) - работен момент
Снимка: личен архив

Руската режисьорка Вера Водински гостува в София с късометражния си игрален филм „Неона“ на 13-ото издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“.

„Неона“ – лаконично като време и пестеливо откъм изразни средства – разкрива пред зрителите една напълно възможна, но плашеща версия на бъдещето. „Засега спасяваме телата…“ – още през 20 век горчиво констатира един от екзистенциалистите. А във филма на Вера Водински можем да усетим и резултата от това „спасяване“ – студ, самота и съвършени външности. Младата руска режисьорка не се и опитва да прави твърде далечен във времето и пространството художествено-футуристичен скок. Мястото е Земята. Човеците, дръзнали да потърсят близост, незабавно са докладвани и санкционирани. Нищо лично. Така „безопасно“ е организирано обществото. Авторката прогнозира с филма си бъдещите последствия след едно предложение, направено по време на световна конференция на ООН в Пекин през 1995 година.

Жанрът на филма „Неона“ е еротична антиутопия. В екипа на кинолентата са актьорите Антон Стреляев и Галина Сулина, операторката – Любов Князева, продуцентката – Арина Шакун. Другите филмови заглавия в творческата биография на Вера Водински са „Родителите ми пристигнаха при мен в Шри Ланка“, „Руският танц на Окада Йосико“, „Поднебесие“, „Тъмна история“ и др.

Вера Водински е завършила ВГИК в Москва. Тя е преминала и през Майсторската академия на Никита Михалков в групата на Владимир Хотиненко. На някои от филмите си е и сценарист.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!