Основният свидетел по делото за КТБ даде показания срещу Соня Колтуклиева

| обновено на 27.11.17 в 13:25
Основният свидетел по делото за източването на Корпоративна търговска банка Бисер Лазов даде показания в процеса за укриване на данъци срещу пиар експерта Соня Колтуклиева. Според прокуратурата през периода 2010-2011 година тя е получила 90 000 лева от Цветан Василев, но не ги е декларирала пред НАП и не е платила данъците върху получената сума.

В съдебната зала Лазов обясни, че лично банкерът му е разпоредил да изплати сумата на Колтуклиева. От думите му стана ясно, че това е била обичайна практика, а парите са били взимани от касата на фалиралата през 2014 година КТБ.

Делото срещу Колтуклиева е резултат от десетките отделени разследвания от мегапроцеса "КТБ", който трябва да започне на 13 декември в Специализирания наказателен съд. Става дума, според казаното преди време от прокуратурата, за десетки случаи на плащане в брой на публични личности по изричното нареждане на банкера в изгнание Цветан Василев.

В случая с Колтуклиева от държавното обвинение твърдят, че през 2010 - 2011 година тя е получила три пъти по 30 хиляди лева от мажоритарния собственик на фалиралата банка, които не е декларирала и не е платила дължимия данък. Пред този период Бисер Лазов все още е дясната ръка на Цветан Василев. Пред съда той разказа, че лично Василев му е наредил да даде на няколко транша пари на Колтуклиева. Не знаел за какво, защото не му било работа да го пита, но даде да се разбере, че това е било обичайна практика. Парите стигали до получателите си в брой и по заповед на топподсъдимия, макар и задочно, за фалита на банката - Цветан Василев.

Защитата на Колтуклиева нарече показанията на Лазов крайно противоречиви. Адвокат Паулина Китанова на тази етап получи отрицателен отговор на искането си за разпит на Цветан Василев.

Според запознати, именно разказите на Бисер Лазов и документите, които той е предоставил на разследващите, са в основата на делото "КТБ". Днес той отказа да назове другите кеш-получатели на пари по указание на Цветан Василев.
Следващата среща на Лазов с медиите е в рамките на делото, което, според обещанията на прокуратурата, трябва да разкрие истината за модела "КТБ".


Още по темата чуйте в репортажа на Силвия Великова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47