Какво е шарлан, как се вади? Още за майсторлъка на занаятите в Етъра и за празника на св. Спиридон

БНР Новини
Шарланджийска работилница в Етъра
Снимка: EМО "Етър"

Шарлан, а не шаран, при това се вади?! Пътешестваме из старинните думи и занаяти заедно с двама сърцати етнографи: доц. д-р Светла Димитрова, директор на Етнографския музей на открито Етъра и доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионалния Етнографски музей, Пловдив.
Майсторите на традиционни занаяти имат свой празник, чества се на 12 декември, в Деня на св. Спиридон, закрилник на техните професии. Думата шарлан е стара, позабравена, но жива като продукт и дори доста на мода в наши дни. Съвременният свят е уморен от добавки, консерванти и какво ли не в храната! Търсят се истински вкус, ухания, здравословни начини на производство. И ето място за шарлана: студенопресованото масло от орехи. Дали може да е от други суровини - слънчоглед, рапица и т.н? – Ще научим от доц. д-р Светла Димитрова, която ни кани да се запознаем на място с някогашните технологии на предците. В Етъра за св. Спиридон може да идем за празника, да обиколим ателиетата, да се запознаем с майсторите и да разгледаме обновената шарланджийска работилница. Сред първите, които са имали удоволствие да я видят „предпремиерно“, е доц. д-р Ангел Янков. Поводът за пътуването му до Габрово е гостуващата празнична изложба от РЕМ – Пловдив, в Етъра. Когато етнографите работят заедно, резултатът винаги е в полза на публиката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!