Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

| обновено на 18.01.18 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Единодушно и без въздържали се със 186 гласа "за" парламентът ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

В пленарната зала присъства и посланикът на Македония у нас Мариян Гьорчев.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева благодари на всички за работата през годините и подчерта колко е важно България да има стабилна и приятелска съседка в лицето на Република Македония. Захариева добави, че ще информира периодично парламента за изпълнението на договора между двете държави.

Документът, подписан на 1 август 2017 година в Скопие от министър-председателите на България и Македония, е обвързващ юридически документ между двете страни, който урежда трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството помежду им. За сключването на договора е демонстрирана и широка парламентарна подкрепа към българското правителство от всички политически сили. България следва политиката на добросъседски и приятелски отношения и всестранно сътрудничество с Република Македония като независима и суверенна държава.

С договора се определят основните принципи, на базата на които ще се развиват двустранните отношения - уважение, доверие, разбирателство, добросъседство, взаимно зачитане на интересите на двете държави и отчитане на общата история. Важен момент представлява и създаването на съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователни въпроси. Договорът създава и правна основа за осъществяване на съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепването на добросъседските отношения.

Депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов заяви, че документът пропуква Берлинската стена на Балканите:

Той е удар срещу това, което наричаме македонизъм като идеология и доктрина, разделяща и противопоставяща хората в Република България и хората в Република Македония.

В лично мнение депутатът от БСП Валери Жаблянов беше най-критичен.

Как може аргументите на този договор да бъдат атлантически? Атлантика е на три хиляди километра, а Вардар на триста.

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков коментира, че никога на Балканите премиерите на Гърция, България, Сърбия и Румъния не са си стискали ръцете заедно.

Ако не искаме да останем в балканския кюп, а да отидем към Европа, трябва да го направим заедно с всички Западни Балкани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47