В Хисаря вече пристигнаха първите щъркели за тази година. Градът се готви да посрещне деня на пролетното равноденствие - 21 март, с пролетно настроение. Много приятна изненада, подарък за жителите и гостите на града, е пътуващата фотоизложба „Добре дошли в България”. Тя представя обредни хлябове и традиции от регион Тракия и се осъществява, благодарение на спечелен проект по линия на „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”.
Символиката на празника и на обредното приготвяне на хляб се свързва с възраждането на природата. Под топлото слънце на Тракия, в подножието на мистичната Средна гора, край минералните извори на Хисаря, ще откриете царството на дъхавите топли пити, богато украсени с древни символи за здраве и берекет. Интересно е да се види колко видове празнични погачи и обредни пити са замесвали нашите баби: Боговици, с кокичета, за годеж, сватба, новородено бебе, кръщене, пита за младоженците, за кумовете, за свекъра и свекървата, за почитане на тъщата при празнични посещения, за Цветница, за Великден, за Еньовден, всевъзможни погачи и краваи, жътварски хляб… и т.н. Изложбата „Добре дошли в България” има за цел да утвърди позитивния образ на страната чрез гостоприемство, култура и традиции. По стар обичай всеки гост е посрещан с хляб и сол. При сватба младата невяста влиза в новия си дом, след като хапне залък хляб с мед, за да е сладък и благодатен животът на младото семейство. Изложбата е покана и към европейските делегати да опитат автентичния български вкус и да усетят очарованието и мъдростта на запазените традиции в малките общности на страната. Още за изложбата и градовете, в които тя ще гостува, разказва Майя Апостолова от Туристическия информационен център в Хисаря.