„Йелгава 94“ с хевиметъл пулс

БНР Новини
Янис Йоневс
Снимка: издателство „Изида“

През 2014 – годината, в която Милен Русков спечели Наградата за литература на Европейския съюз с романа си „Възвишение“, латвийският писател Янис Йоневс получи същия приз за своя дебютен роман „Йелгава 94“. Книгата на Йоневс се радва на читателските симпатии и много награди в самата Латвия.
СнимкаРоманът излиза на български език в съвместна поредица с програма „Творческа Европа“. Преводът от латвийски е на Албена Методиева. Янис Йоневс пристигна в България за представянето на книгата пред българската публика в клуб „Журналист“ в София. Визитата му се осъществи със съдействието на Съюза на латвийските писатели.
Янис Йоневс е роден през 1980 година в Латвия. Завършил е Академията по култура в Рига. След този роман е написал три пиеси и детска книга.
Какво се крие зад заглавието „Йелгава 94“? Йелгава е град в Латвия на около 200 километра от столицата Рига, който има особена съдба в представите на жителите си. А 1994 година е знакова за поколението от 90-те със смъртта на Кърт Кобейн – фронтмена на „Нирвана“. Всъщност, в романа на Янис Йонев има много музика – твърдо хевиметъл. Защото всяко тийнейджърство има своя ритъм и своите музикални идоли. Самият пулс на „Йелгава 94“ е хевиметъл. Като алтернатива на недостатъчно необикновения живот в глухия провинциален град някъде из летоброенето на втората независимост на Латвия.
Авторът успява да пресъздаде от първо лице много убедително онзи необясним бунт и отчаяние на юношите срещу всеки нормален и обикновен живот. И издателите твърдят, че „Йелгава 94“, подобно на „Спасителят в ръжта“ на Селинджър и „Стъкленият похлупак“ на Силвия Плат, е роман за израстването. А успехът и на трите книги се дължи на умението на авторите да пресъздадат по въздействащ начин портрета на цяло поколение, което търси своята идентичност и я открива в алтернативната култура. Трогателна или бунтарска е тази история за младостта, когато всеки противостои на целия свят и се опитва да не стане „един от тях“ – възрастните, можете да прецените само, ако постоянно чувате музиката докато четете романа „Йелгава 94“ на Янис Йоневс.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!