Доларът ограничи част от новите си петъчни загуби

Щатският долар ограничи част от своите нови загуби от края на миналата седмица, като участниците на валутните пазари са предпазливи преди заседанието на Фед в сряда, когато ще бъдат оповестен и предварителен доклад за икономическия растеж на САЩ през първото тримесечие на годината.

В петък "зелените пари" не намериха подкрепа от поредни слаби данни, показващи влошаване на американската икономика. Въпреки, че поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ отбелязаха през март по-силен от очакваното ръст, планираните бизнес инвестиции се понижиха за 7-и пореден месец. Това е допълнителен знак, че американската икономика продължава да изпитва проблеми след нейното слабо представяне в началото на годината и поставя под сериозен въпрос очакваното първо повишение на лихвите на Фед през второто полугодие.

Петъчните слаби американски данни доведоха до ново ликвидиране на дълги "доларови" позиции като еврото поскъпна към двуседмичен връх от 1,0900 долара, а в началото на днешната търговия британската лира се поздрави с близо 8-седмичен връх от 1,5190 долара. По-рано днес щатската валута се понижи и до едноседмичен връх от 118,77 йени, преди обаче да отскочи обратно към 119,40 йени след като агенция "Фич" понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Япония.

Липсата на споразумение между Гърция и нейните кредитори на срещата на Еврогрупата в петък и спекулации, че финансовите министри от еврозоната могат да започнат да обмислят "План Б", ако в крайна сметка страната изпадне в неплатежоспособност, ограничиха петъчното поскъпване на единната европейска валута. Днес еврото върна назад към 1,0821 долара, като в същото време се понижи към 0,7149 паунда (от тридневен връх в края на миналата седмица около 0,7211 британски лири) и към 129,00 йени (отстъпвайки от петъчен двуседмичен връх около 130,11 йени).

Според някои анализатори потенциално негативно влияние върху единната валута може да окаже и предстоящия в края на седмицата (на 30-и април и на 1-ви май) падеж на големи по размер държавни облигации от еврозоната (за 30 млрд. евро). Не е изключено притежателите на тези дългови книжа, които са извън еврозоната, да предпочетат да репатрират получените от тях средства и това може да доведе до нова вълна от продажби на единната европейска валута.

В същото време британската лира отстъпва от сутрешния си няколкоседмичен връх около 1,5190 долара, връщайки към 1,5106 нивото след поредни социологически проучвания, показващи малка преднина на лейбъристите пред управляващите консерватори преди изборите във Великобритания на 7-и май. Това засилва опасенията за нестабилен следващ парламент и за трудно формиране на новото британско правителство.

Като цяло търговията на валутния пазар е доста вяла и без ясна посока, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено към сряда, когато приключва редовното двудневно заседание на Фед и когато ще станат ясни предварителните данни за растежа на БВП на САЩ през първото тримесечие на годината. Средните прогнози са за забавяне на американския икономически растеж до 1% от 2,2% в края на 2014-а година в резултат на негативния ефект на тежката зима върху водещата световна икономика. Това може да бетонира очакванията, че Федералният резерв отново няма да даде знак за възможно скорошно първо повишение на основните лихви и да доведе до ново закриване на "дълги" доларови позиции.

Текущото понижение на основната валутна двойка евро/долар изглежда ограничено от следобеден падеж на опции за 848 млн. евро в 1,0800 нивото, като само спад на единната валута под 1,0785/70 областта (петъчно дъно; 100-часова пълзяща-средна и 21-дневна пълзяща-средна) може да постави под въпрос нейното последно възходящо движение в сила от 13-ти април, когато тя удари дъно около 1,0521 долара.

Близките оферти "продава" за еврото са разположени около 1,0850 долара (падежи на опции от 17:00 ч. за 251 млн. евро), но само негов пробив през по-солидните по размер оферти около 1,0890/1,0900 областта (върхове от петък и от по-рано днес към 1,0888/1,0900; следобеден падеж на опции за цели 1,3 млрд. евро в 1,0900 нивото) ще задълбочи възходящата корекция на единната валута към 1,0935/55 долара (55 дневна пълзяща-средна и бивш връх от 7-и април около 1,0955) с поглед дори обратно към ключовите върхове през последните два месеца около 1,1056/36 долара (серия бивш върхове от 18-и и 26-и март и от 6-и април).

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25