Еврото поскъпва трайно над 1,1200 долара преди днешна реч на шефа на Фед Джанет Йелън

Еврото остава във възходящо движение спрямо останалите основни валути, продължавайки да намира подкрепа от вчерашно изказване на президента на ЕЦБ Марио Драги и от днешно по-силно от очакваното бизнес проучване на немския икономически институт Ifo.

В сряда Драги отбеляза, че има увеличаване на рисковете за инфлацията и за икономическите перспективи в еврозоната с оглед на забавящия се растеж на развиващите се пазари. Той обаче подчерта, че ЕЦБ ще се нуждае от повече време, преди да прецени, дали ще са необходими допълнителни стимулиращи мерки и по този начин опроверга спекулациите през последните дни, че банката може да увеличи своята програма за "количествени улеснения" още на следващото заседание през октомври.

Това ограничи част от спада на еврото, който беше в сила от края на предходната и началото на настоящата седмица и доведе до отскок на единната европейска валута, който продължава и днес след изненадващо добро прочуване на Ifo института за бизнес доверието в Германия през септември.

В същото време набиращият скорост скандал с немския автомобилен гигант Volkswagen причинява нов спад на европейските фондови борси, намалявайки "carry trade" статута на еврото и йената - "евтини" (нисколихвени) валути, използвани за покупки на по-високодоходни финансови активи. Това от своя страна спомага допълнително за тяхното поскъпване като спрямо щатския долара, така и спрямо валутите на развиващите се пазари и спрямо "стокови-зависимите" валути като австралийския, канадския и новозеландския долар.

От своя страна американската валута се намира под предпазлив натиск от продажби, тъй като инвеститорите са в в напрегнато очакване на предстоящо довечера изказване на шефа на Фед Джанет Йелън пред Университета в Масачузетс. Това ще бъде нейното първо появяване "на сцената" след пресконференцията ѝ миналия четвъртък, когато Федералният резерв взе решение да не променя (да не повиши) лихвените ставки в САЩ. Преди това (от 15:30 ч.) ще бъдат оповестени данни за седмичните молби за помощи при безработица, както и важните данни за американските промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба през август. От 17:00 ч. ще стане ясен и докладът за продажбите на новопостроени жилища в САЩ през осмия месец на годината.

Еврото поскъпва с 0,62% към тридневен връх от 1,1256 долара, отскачайки от вчерашно триседмично дъно около 1,1106 нивото. В същото време доларът се понижава с 0,59% към 4-дневно дъно от 119,54 йени и с 0,78% до двудневно дъно от 0,9715 швейцарски франка, тъй като днешнотo напрежение на глобалните пазари на акции изглежда върна статута на франка като "валута-убежище".

И днес една от основните губещи на валутния пазар продължава да бъде британската лира с оглед намаляващите очаквания за скорошно първо повишение на лихвите на Английската централна банка. Паундът се понижава обратно към негово вчерашно двуседмично дъно около 1,5221 долара, докато еврото поскъпва с 0,71% към триседмичен връх от 0,7321 британски лири.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25