Жива вода

понеделник
от 18.00 до 19.00 часа
“Фолклорни новини”

Ако сте изкушени от традиционната българска музика, ако се интересувате от настоящето, но и от бъдещето й, това е вашето предаване. Запознава слушателите с новите записи от радиофонотеката, чиито солисти и ръководители на състави са гости в 30-те минути. Търсят се гледните точки към представяната продукция и на автори, аранжори, диригенти, тонрежисьори.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

вторник
от 18.00 до 19.00 часа
Класация “Надпяване”

Фолклорно-информационно предаване – с гости в студиото, директни включвания от мястото на събитието. Отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги и аудиопродукти.
И още – празниците и обредите в народния календар.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

сряда
от 18.00 до 19.00 часа 
“Музикален атлас”

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционната и народната - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.00 до 19.00 часа
“Портрети”

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Татяна Робева, Юлия Гатдерова, Илка Димитрова, Магдалена Стоянова

събота
от 18.00 до 19.00 часа
“Вашият избор”

Екип: Елиана Захариева, Георги Величков

неделя
от 11.00 до 12.00 часа
“От песен - в песен”

Водещите ви канят на хубава музика, приятна компания и сладка приказка.
Ще можете и да се поздравявате на телефони 865 95 60 и 963 40 52.
Екип: Татяна Робева, Илка Димитрова, Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

Публикации

Пътуване с музика из Канада и Ямайка

Канада – земя между океани, от Атлантика до Пасифика и Северния ледовит океан, съвсем естествено е националният девиз на страната да бъде „От море до море”! Канада заема обширна територия, която все още е недостатъчно проучена. Вековни планини, просторни..

публикувано на 22.08.11 в 12:44
Музикалният инструмент ка́нтеле в различните си разновидности има от 5 до 34 струни.

Музиката на Карелия и Канарските острови

Карелия – край на сините езера и зелените гори! Уникална и живописна природа с огромно водно богатство - над 61 хиляди езера, около 21 хиляди реки и 29 водохранилища. Днес Карелия е република в състава на Руската Федерация. Коренното население са карели,..

публикувано на 19.08.11 в 12:31

Братята на бъза или ансамбъл „Безобратржи”

Фолклорният ансамбъл „Безобратржи” от Чехия е създаден през 2005 г. от трима ентусиасти, които обичали да свирят на фолклорни дървени духови инструменти – Павел Цисарик, Марек Гонда и Ян Глембек. Първоначалната идея на триото е да се среща на приятелски..

публикувано на 17.08.11 в 08:15
Беларуският фолклорен ансамбъл „Виетах”.

Музикална среща с ансамбъл “Виетах” и дуо “Айвар и Щерц”

От 10 до 12 юни в хърватския град Опатия се проведе ХХХІІ Международен фолклорен фестивал на радиостанциите-членове на Европейския съюз за радио и телевизия. В предаването ви срещаме с представителите на Беларус и Австрия. Създаден през 1997 година от..

публикувано на 16.08.11 в 08:02
Вокална формация “Юлангело”.

С “Юлангело” по света

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Narodna Muzika/110810_Pusta Mladost.mp3 Защо архаичните пластове на отделните фолклорни традиции по света си приличат? Има ли връзка между народните и църковните песнопения и каква е ролята на устната традиция? Отговори на тези..

публикувано на 08.08.11 в 07:46

С музиката на Латвия и Швеция

Латвия – романтичната страна от Рижкия залив, покрита с гори и езера; земята, за която често спорят силните съседи като Швеция, Русия и Полша. Дълъг е пътят към извоюване на независимостта на тази втора по големина балтийска държава. Още в средните векове..

публикувано на 02.08.11 в 07:54

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец юли е песента „Малка мома Биляна" в изпълнение на оркестър „Пловдив”

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Folk klasacia/07_Malka moma Biliana.mp3 Оркестър „Пловдив” е сформиран през 2003 година изцяло от професионалисти с богат опит и от различни фолклорни области на страната. Съставът включва: Славчо Александров - акордеон,..

публикувано на 01.08.11 в 12:16

Музиката на Израел

Какви традиции наследява в културно отношение младата държава Израел? Как „старото” се обогатява и доразвива днес? Какво е мястото на фолклора в културата и бита на съвременен Израел? Какво пазят отделните етнически групи като обичаи и музикални стилове?..

публикувано на 11.07.11 в 11:36
Аплаузи за Георги Андреев след премиерата на ораторията „Меланхолична красота”.

Георги Андреев пленява американската публика със своя оратория

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Narodna Muzika/110705Georgi_Andreev.mp3 „Триумф! Това е най-точната дума, с която може да бъде описана световната премиера на ораторията „Меланхолична красота” в. Няма думи, които могат да опишат чувството, когато слушаш три..

публикувано на 06.07.11 в 09:56

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец юни е песента „Раду ле” в изпълнение на Стоян Физиев

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Folk klasacia/05_Radu le.mp3 Стоян Физиев е роден в гр. Бургас през 1976 г. Запален е по народната музика от баща си Никола Физиев, чиито песни не спират да звучат в семейството му и до днес. От малък започва да се занимава с..

публикувано на 04.07.11 в 08:43