Маестро, музика

Архив на предаването

Профилът на това музикално-публицистично предаване е многожанров, свързан с българската популярна музика. Включва репортажи, интервюта и концерти с български участници - композитори, изпълнители, поети и аранжори на популярна музика. Предлага много информация, която пълноценно и с уважение представя гостите, като стремежът е да се поднасят с лекота малко известни или даже незнайни и любопитни моменти от биографиите на участниците. В предаването се дискутират и въпроси, свързани с производството, разпространението и авторските права на създателите на българска популярна музика. Не се ограничава и периодът – включват се музикални изпълнения от началото на ХХ век, та до наши дни, както и информация за създателите на българската популярна музика. В този смисъл предаването има амбициите да се превърне в център на събитията в българската популярна музика чрез Българското национално радио.  
„Маестро, музика” има динамична обратна връзка и показва големия интерес и любовта на слушателите към българската популярна музика.
„Честит рожден ден“ - Маргарита Заберска обръща внимание на един изпълнител.
„Всяка песен разказва история“ – автори и изпълнители разказват спомени за съвместната си работа по пиесата
Екип: Здравко Петров, Георги Величков

Публикации

Йорданка Христова: Годините са само цифра

Една от най-обичаните ни певици Йорданка Христова озарява с присъствието си студиото на "Маестро, музика". Тя има своя отговор на въпроса защо днес българската музика не пробива извън пределите на страната ни и защо младите изпълнители трябва да пеят на..

публикувано на 03.02.20 в 16:23
Васко Кръпката с текста на песента „Урок по „кръпка“ блус – карай както знаеш...“, написана от Кирил Калев

Васко Кръпката и „Подуене блус бенд” – „30 години на Пътя“

Ефирната ни среща на 19 април, петък, от 11 часа в предаването „Маестро, музика“ бе свързана с предстоящия концерт-спектакъл от две части на легендата на българския блус и рокендрол музиканта Васко Кръпката. В първа част на концерта ще прозвучат..

публикувано на 19.04.19 в 11:55
Александър Бръзицов в студиото на предаването „Маестро, музика!“

IN MEMORIAM: Познатият непознат Александър Бръзицов

Днес (30 март), след тежко боледуване ни напусна един голям български творец – композиторът Александър Бръзицов. Александър Бръзицов е роден на 6 март 1943 г. в София. Eдва 15-годишен свири на пиано в оркестъра на Софийския университет „Св. Климент..

публикувано на 30.03.16 в 15:49
Стефан Димитров (вляво) и Асен Масларски

Честит рожден ден на Стефан Димитров

В последния петък на месец май, в поредното издание на предаването „Маестро, музика“, Асен Масларски разговаря с композитора Стефан Димитров, който беше специален гост, защото до преди няколко часа приемаше овациите и поздравите на колеги и приятели..

публикувано на 29.05.15 в 13:05

Ирина Чмихова - голямата легенда на българската естрада на 85

Една от основните цели на изучаване и изследване на популярните жанрове у нас, е и аналитичното и рационално проследяване на композиторското и изпълнителското творчество. Какъвто и подход да приложим към музикалната ни история, необходимостта от..

публикувано на 12.04.15 в 09:30

Всяка песен разказва история

Здравко Петров представя в „Маестро, музика” рубриката "Всяка песен разказва история", посветена на 80-годишнината на БНР Всеки петък от 11.00 ч.  представяме една българска песен, спечелила любовта на публиката през годините. Търсим някой от нейните..

обновено на 29.12.14 в 11:52

Новите вдъхновения на композитора Кристиян Бояджиев

Между многото си качества на талантлив и обичан от най-широк кръг слушатели и музиканти, композиторът Кристиян Бояджиев  е сред малцината, които притежават една наистина рядка способност – умението да насищат и най-малката форма, песенната, с толкова много..

публикувано на 25.10.13 в 10:03

Йорданка Христова - Влюбена в живота

На 10 октомври Йорданка Христова отбелязва 50 години на голямата сцена в зала 1 на НДК с концерт-спектакъл, а тези дни тя празнува и 70-годишен юбилей. Пее на 18 езика и има издадени 22 албума. В „Маестро, музика” певицата разказа интересни моменти от..

публикувано на 13.09.13 в 08:30

Невероятен талант, изключителен човек, сеяч, хитови песни, човек-вселена, блестящ спектакъл, всеотдаен, чувствителен, колос: IN MEMORIAM Найден Андреев

Здравко Петров: За огромно съжаление той вече не е между нас, но завинаги ще остане усмивката му, работохолизма му, уникалните му организационни способности и най-вече големият му творчески талант, създал стотици незабравими песни, които ще останат в..

публикувано на 02.08.13 в 08:59

Творчески портрет на композитора Атанас Бояджиев

Известният български композитор Атанас Бояджиев завършва право в СУ „Св. Климент Охридски”, след което учи композиция при проф. Димитър Ненов. Първите си композиции написва за Кукления театър в София (1946), от 1948 сътрудничи на Българска кинематография...

публикувано на 11.01.13 в 14:00