Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Кисин – вундеркиндът с щастлива съдба на световна звезда

Снимка: Архив
В неделния следобед ще представим едно ново издание във фонотеката на БНР от серията “Исторически руски архиви” на Brilliant Classics. Албумът е уникален, защото съдържа документални записи от концерти на някогашното дете-чудо с пионерска връзка, а днес задълбочен и впечатляващ клавирен виртуоз – Евгений Кисин. Безценните регистрации започват от май 1983, когато Кисин е на 11 години и половина и завършват с негов рецитал от 26 февруари 1989 – вече на сериозната възраст от 17 години и пет месеца!
Тук може би трябва да се направи уговорката, че по-голямата част от тези изпълнения вероятно са познати на нашите меломани, защото преди години между Българското национално радио в София и тогава Съветското или Всесъюзно радио в Москва е имало тесни контакти и обмен на информация и музика, тъй че повечето записи на Евгений Кисин са идвали доста бързо в България и са били предлагани на слушателите на БНР. Това важи например за Соната № 3 в си минор на Шопен – тя присъства във фонотеката ни на лента още от 1989 година, когато е изпълнена. Уникалността на новия албум е в това, че е събрал заедно някои от най-хубавите юношески документални записи на Кисин и дава възможност да се проследи развитието на това удивително дете – от вундеркинда с буйните къдрици, бялата ризка и червената връзка – до вече улегналия млад човек с нови идеи и амбиции.
Роден в Москва на 10 октомври 1971, Евгений Кисин започва да свири по слух и да импровизира на пианото около двегодишен. На шест постъпва в специализираната школа за надарени деца към Московското музикално училище “Гнесини”, в класа на Анна Павловна Кантор, която остава негов единствен преподавател. На десетгодишна възраст Кисин дебютира на концертния подиум с ре-минорния концерт на Моцарт - № 20 (или 466 по Кьохел). Година по-късно – на 23 май 1983, е първият му солов рецитал в Москва. Но големият интерес към Кисин идва след около 10 месеца – през март 1984, когато 12-годишното чудо изпълнява двата клавирни концерта на Шопен в една вечер в Голямата зала на Московската Консерватория с Московската филхармония и Дмитрий Китаенко на пулта. Това събитие е записано от фирмата “Мелодия” и плочата е издадена след няколко месеца.
В следващите две години няколко от рециталите и концертите на Кисин в Москва са записани на живо и именно тези архиви на “Мелодия” са използвани в албума на Brilliant Classics. Две години след първия си официален рецитал от 1983 – през 1985, Кисин за първи път концертира в чужбина, а през 1987 дебютира на Берлинския фестивал. През 1988 той е солист на Новогодишния концерт на Берлинската филхармония с диригент Херберт фон Караян, свири Първия концерт на Чайковски. През септември 1990 дебютира в САЩ, където изпълнява двата концерта на Шопен с Нюйоркската филхармония и Зубин Мета на пулта, а седмица по-късно изнася солов рецитал в Карнеги Хол. През февруари 1992 е поканен да участва в церемонията по връчване на наградите “Грами” в Ню Йорк, която се излъчва по телевизията за около 600-милионна аудитория. През август 1997 Кисин изнася солов рецитал и на прочутия фестивал “Промс” в култовата лондонска зала Роял Албърт Хол – това е първият клавирен рецитал в повече от 100-годишната история на фестивала!
Днес Кисин концертира по целия свят с винаги претъпкани от възторжени почитатели зали. Свирил е с най-добрите световни оркестри и диригенти като Абадо, Ашкенази, Баренбойм, Гергиев, Джулини, Дейвис, Ливайн, Мазел, Мути, Озава, Ростропович, Светланов, Темирканов, Шолти, Янсонс. Сред партньорите му в камерната музика са Марта Аргерич, Юрий Башмет, Наталия Гутман, Томас Квастоф, Гидон Кремер, Александър Князев, Миша Майски, Исак Щерн... Любопитен факт е, че като пианист Евгений Кисин се изявява и като актьор в поетични вечери на идиш и на руски език. Тази година дори излезе компактдиск, озаглавен “По клавишите на еврейската поезия” със записи на съвременна поезия на идиш, изпълнена от Кисин. От 1991 пианистът живееше в Ню Йорк и Лондон, сега негов постоянен адрес е Париж. Той никога не е участвал в никакви престижни клавирни конкурси, но е лауреат на много награди, сред които: наградата на Академия “Киджана” – “Най-добър пианист за 1991”; наградата на списание “Музикална Америка” – “Инструменталист на годината” за 1994; почетната награда “Триумф” на Русия за 1997; наградите на името на Шостакович и Караян през 2003 и 2005; награда “Грами” за “Най-добро класическо солово инструментално изпълнение” за диска с творби на Скрябин, Метнер и Стравински от 2006; наградата “Бенедети Микеланджели” от 2007; и отново “Грами” за 2010 за Втория и Третия клавирни концерти на Прокофиев. През май 2001 Кисин стана почетен доктор по музика на Манхатънското музикално училище, през юни 2005 – почетен член на Кралската музикална академия в Лондон, а от 2009 е почетен професор на Еврейския университет в Йерусалим.
През месец май 2009 година Евгений Кисин бе в Москва за няколко изяви, които за съжаление стават все по-редки. В интервю на Наталия Зимянина за руската “Новая Газета” той със съжаление признава, че поканите от целия свят към него са твърде много, а той просто не може да свири често, защото във всеки концерт влага толкова сили и емоции, че след това е буквално изтощен до смърт.
Концертът му на 20 май 2009 в Голямата зала на Московската консерватория обаче е важен, защото е финал на фестивала в памет на Евгений Светланов. А на 24 май той участва и в концерта на Московските виртуози по случай 30-годишнината на състава. Със Светланов го свързват много неща. Този диригент винаги е бил сред най-любимите музиканти на Кисин – “чиста порода гений”. “Една от първите ни съвместни изяви – спомня си Евгений Кисин – бе през януари 1990 в Тулуза. Всички бяхме в чудесна форма и Евгений Фьодорович ми каза, че му напомням самия него като млад. А само два месеца преди да почине, той ми прати писмо, в което хвалеше последните ми записи и ме съветваше да свиря Метнер, когото смяташе за недооценен автор.”
А когато го питат за Спиваков, Кисин казва: “Свързва ни богато минало. Като дете и юноша много свирех с Виртуозите. Спиваков два пъти ми помогна да изляза в чужбина (в Унгария и Япония), когато не искаха да ме пускат – и за това ще му бъда вечно благодарен. Той е много ярка личност: изключително остроумен, даже саркастичен човек. Но и много отзивчив – на много хора е помагал и продължава да помага.”
В албума с детски и юношески записи на Кисин е включено едно изпълнение под палката на Спиваков, но не с Московските Виртуози, а с Камерния оркестър на Санкт Петербург и тромпетиста Бернар Сустро от 26 декември 1988. Това е прочутият Концерт за пиано, тромпет и оркестър в до минор, опус 35 на Шостакович, части от него ще имате възможност да чуете в предаването, заедно с музика от Шуман, Лист и Шопен.

В рубриката “Срещи, гласове, съдби” проф. Павел Герджиков говори за една от най-ярките звезди на Софийската опера от 70-те години на ХХ век до днес – мецосопраното Стефка Минева.
По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20