Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самюел Рейми – златният глас на Америка, любимец на оперните ценители по света

Снимка: Архив
Самюел Рейми – един от най-ярките таланти на американската и световна оперна сцена. Ако се говори за легендарен изпълнител, то това е точно той. От барок до Чарлз Айвз се простират интересите му.
Знакови са всичките му оперни роли – и Атила, и крал Филип ІІ, и Дон Жуан, както и образите на Мефистофел. От първата си роля – Цунига от „Кармен” през 1973 г. той е перфектен, артистичен и завладяващ във всяко свое превъплъщение.
Въпреки безспорните му качества, дебютът му в Метрополитън опера, Ню Йорк е едва през 1984 г. След това Рейми открива сезоните в най-големите театри – Миланската скала, Кралската опера в Лондон, Виенската държавна опера, Парижката опера, операта на Чикаго, Ню Йорк Сити Опера и Сан Франциско опера. В началото на кариерата му водещи са белкантовите роли – Моцарт, Росини, Белини, Доницети. Постепенно започва да изпълнява и по-драматични от опери на Верди, Масне, Офенбах, Гуно, Бойто.
Той е национален патрон на „Делта Омикрон”, международното професионално музикално братство, чиято мисия е да насърчава и подкрепя високите постижения в областта на музиката. „Делта Омикрон” е основано на 6 септември, 1909 г. в консерваторията в Синсинати. Фондацията „Делта Омикрон” е основана на 17 юни 1958 г. Това е единствена по рода си организация, тъй като е основана от студенти за студенти. Тя поддържа и насърчава музиката и музикантите чрез образователни помощи и стипендии – за музика, за проучвания, за композитори, награди за музикални постижения, субсидии за публикации и програми за насърчаване на музикалното творчество. Сред членовете му са още Клаудио Арау, Самюел Барбър, Джеймс Гоуей, Лучано Павароти, Бевърли Силс и много други музиканти.
През 1996 г. Самюел Рейми изнесе концерт в Ейвъри Фишър Хол в Ню Йорк, озаглавен „Среща с дявола”, в който изпълни 14 арии, представляващи основата на този репертоар. Същият концерт изнесе и на световното си турне. През 2000 г. той представи този концерт в Мюнхен и го записа на живо, след което го издаде на компактдиск през 2002 година.
Самюел Рейми е роден в Канзас, живее в Гленвю, Илинойс. Той е преподавател в Чикагския университет – факултет по изпълнителски изкуства.
Сред ценителите, които обичат и други изпълнения на своите любимци, с особен интерес се ползват записите на Рейми на песни от американски мюзикъли – „Човекът от Ламанча”, „Карусел”, „Камелот”, „Южният Пасифик”.
Специално внимание Рейми отдава на песните на американските композитори – записите са твърде много – и Джордж Гершуин, Аарон Копланд, Чарлз Айвз, Пол Боулс.

четвъртък, 15 март, 14.30 часа
По публикацията работи: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25