Музикални легенди

сряда
от 14.00 до 15.00 часа

Това заглавие не е необходима да се обяснява. Музикална легенда може да бъде изпълнител, диригент, оркестър, творба или нещо свързано с музиката и обичано от публиката. Толкова е лесно и всеобхватно, че остава само да решиш с какво да привлечеш вниманието на слушателя. За това разполагаме с цялата музика на света.
Екип: Мануела Манчева

Публикации

Спомен за баритона Денчо Белев

Баритонът Денчо Белев е едно от големите имена на българската оперна сцена. Името му се свързва със знакови постановки на сцените във Варна и Стара Загора. Това са "Набуко", "Аида", "Травиата", "Риголето", "Тоска", "Летящият Холандац", "Цар Калоян" и..

публикувано на 01.11.22 в 10:52

Недостижимият Яша Хайфец

След серия концерти в Ню Йорк един критик пише: "Крайслер е кралят, Хайфец е пророкът, а всички останали са просто цигулари." "Всички ние можем вече да счупим лъковете си" – казва самият крал Фриц Крайслер, след като чува младия Яша. Впрочем и двамата са..

публикувано на 03.02.22 в 08:05
Юлия Винер

Недостижимото изкуство на Юлия Винер

„Колкото и парадоксално да звучи, но големият оперен певец няма право на личен живот, извън този на певец. Той трябва цялото си съществуване да подчини на големите изисквания на изкуството, на което се е отдал“. В тези думи на Юлия Винер прозира силата на..

публикувано на 09.04.20 в 09:05

Легендарният Никола Николов

„Андре Шение“, „Риголето“, „Трубадур“, „Аида“, „Отело“, „Джоконда“, „Бохеми“, „Тоска“, „Турандот“ – само малка част от оперите, в които Никола Николов триумфира по целия свят. В предаването „Mузикални легенди“ на 19 декември от 14.30 часа, ви..

публикувано на 18.12.19 в 17:07

100 години от рождението на Руслан Райчев

На 5 май тази година се навършиха 100 години от рождението на диригента Руслан Райчев. От тогава в различни предавания на програмата беше представена личността и творчеството на един от големите диригенти в музикалната ни история. В две предавания – на 7 и..

публикувано на 07.11.19 в 09:15

In modo bulgaro – БНР издава диск с творби на Панчо Владигеров

Миналата година Светлин Русев и Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин записаха няколко пиеси на Панчо Владигеров. Това са Рапсодия „Вардар“ и Песен от „Българска сюита“ във вариант за цигулка и оркестър, няколко оркестрови пиеси –..

публикувано на 09.10.19 в 10:05

Фестивалът „Барток плюс“ в Мишколц представен от Росица Кавалджиева

Мишколц се превръща в едно голямо туптящо сърце, което пулсира във фестивалния ритъм. Това мое усещане споделиха и други хора на изкуството – режисьори, оперни певци. В залите на Националния театър на Мишколц, който е най-старият в Унгария, основната –..

публикувано на 26.09.19 в 08:46

Диригентът Антони Рос-Марба със спомени от България и разказ за своя живот

Кореспондентът ни Салина Александрова ще ни срещне с един легендарен диригент каталунецът Антони Рос-Марба. Роден е през 1937 г., а 80-годишнината си отпразнува с голям концерт. Бил е главен диригент на Симфоничния оркестър на Испанското радио и телевизия,..

публикувано на 09.01.19 в 16:54

Недостижимият Яша Хайфец – музикантът, объркал представите за интерпретация в началото на миналия век

След серия концерти в Ню Йорк един критик пише: Крайслер е кралят, Хайфец е пророкът, а всички останали са просто цигулари . Всички ние можем вече да счупим лъковете си – казва самият крал Фриц Крайслер, след като чува младия Яша. Впрочем и двамата са..

публикувано на 08.03.17 в 12:30

Честит рожден ден, Пласидо Доминго!

Един от най-известните световни оперни певци празнува 75-годишнина: Пласидо Доминго. Австрийската национална телевизия ORF III отбелязва юбилея на испанския тенор, баритон и диригент на 17 януари с многобройни негови сценични постановки и концерти: „Федора“..

обновено на 21.01.16 в 11:03