Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на тока и възобновяемите енергийни източници

ВЕЦ, биомаса, слънчева енергия, геотермални източници, битови и промишлени отпадъци - за мнозина това е цивилизационен избор, който може да съхрани екологичните баланси и да осигури оцеляването на човечеството. За други, обаче, този сектор е поредният инвестиционен балон. У нас отрасълът се развива динамично и все по-конфликтно.
ДКЕВР вече обяви ръст на цените на тока от 10%,считано от 1 юли, като аргументира решението си с бума на мощностите за производство на екологичен, но скъп ток от слънце и вятър. В момента електричеството от слънце се изкупува на преференциална цена от 485 лв. на мегаватчас. Предстои тази цена да падне с 35%.
Производителите на зелена енергия отвърнаха с пресконференция озаглавена, „Цените на възобновяемите източници падат наполовина, токът расте! Защо?” Какви са проблемите в т.нар. екологични енергии дискутирахме в „Нашият ден” с Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация, Петко Ковачев от Института за зелена политика и енергийния експерт Стефан Гамизов.
Ето какво споделиха те.

Никола Газдов: Нашата асоциация очакваше за слънчевите централи ДКЕВР да намали тарифа със 135-140%, но бяхме изненадани с едно намаление от 54 %. Ние винаги сме подкрепяли тезата, че тарифата за възобновяеми източници трябва да върви надолу. Ние не само очакваме, ние настояваме ежегодно тарифите да бъдат сваляни. Иначе наистина може да се получи един инвестиционен балон. Възвръщаемостта в България е доста по-висока от тази в Централна Европа. Банките са много специален играч в тази и във всяка друга бизнес среда, но у нас условията им не са съвсем изгодни за инвеститорите. Това че инвеститорите се разбягват трябва да плаши гражданите, колкото и високите цени на тока. Те са функция на развитието на енергетиката в България. Ние нямаме свободен пазар, което до известна степен задържа цените на тока, но това съвсем скоро ще експлодира. Това ще се отрази много тежко особено на най-уязвимите българи. Важното е, че цената на възобновяемите източници върви надолу. Преди 3-4 г. един мегаватчас се изкупуваше на 824 лв., а сега от 1 юли цената е 236 лв. Сега намалението на ДКЕВР е изключително драматично. Инвеститорите ще напуснат, което ще е фатално за развитието на българската индустрия в този сектор.

Петко Ковачев: В крайна сметка всички знаем къде конвенционалната енергетика си държи парите. Те са в банката на Цветан Василев. Т.е. вместо да инвестира в зелена енергия, тя си държи парите в тази банка и всички знаем защо. Българският енергиен сектор е политически манипулиран по времето на целия преход и аз твърдя, че ДКЕВР в момента продължава тази игра с подобен род твърдения. Извадените вчера изчисления посочват, че от 10-те % увеличение 4.1% са за зелена енергия. Като разбием и огледаме другите 6 % какво откриваме? - В момента най-облагодетелствани се явяват две централи, които трябваше вече да бъдат затворени като силно замърсяващи. И двете централи са собственост на Христо Ковачки. И човек си задава въпроса: нямаме ли типичен случай на политическо въздействие в енергетиката, с което подсказват на Ковачки да си гледа бизнеса, да не се занимава с политика и нещата ще му вървят. ДКВЕР се опитва да манипулира обществото с аргумента за високите цени от екологични продукти, а вие чувате какви са част от причините. В България има съпротива срещу развитието на този сектор. Когато имаме истинска енергийна борса, нещата се регулират в полза на потребителя. Вече за всички е ясно, че цената на Топлофикация е много по-висока от всичко друго и постоянно се увеличава. Тоест, не трябва да гледаме само моментната снимка.

Стефан Гамизов: Целесъобразно ли е решението на ДКЕВР да намали изкупните цени на електроенергията, генерирана от ВЕИ? Цялата енергийна политика не е само обърната наопаки, тя изцяло е деформирана и цели да си затворим очите за огромните далавери, които се случиха в енергетиката в последните 10-12 години и натрупаха около 4 млрд. евро злоупотреби. Сега се чудим как вместо да ги прекратим тези злоупотреби, да правим някакви магически действия, с които да ги превърнем в нещо друго. Няма как, ако продължаваме да нарушаваме европейската регулация в енергийния сектор, да имаме нормално ценообразуване. В крайна сметка нашите политици трябва да спрат да висят по килимите на американското посолство и да спрат дългосрочния договор за изкупуване на електроенергия от Марица-изток 1 и Марица-изток 3, защото те формират огромната част от цената на електроенергията в България. Трябва да престанат и с огромната корупция, която се твори в българската енергетика. В България тези хора са недосегаеми. Нищо не се случи по повод похарчените милиард и половина за АЕЦ Белене. Нищо не се случва с корупцията в АЕЦ Козлодуй, нито с двата дългосрочни договора на Марица-изток 3. Всичко това ни коства 4 милиарда евро. Марица-изток 1 формира 7% от производството на електроенергия в България, но формира над 23% от цената на електроенергията?! Енергетиката не е лесно занимание. В българския енергиен сектор една торба с нечистотии е затисната от споменатите вече 4 млрд.евро и докато те не бъдат разчистени, няма да тръгнем наред. И последно. Цената на електроенергията не е вдигната заради възобновяемите източници. Тя расте, защото не може да се удържи апетитът към кражби в енергийния сектор. У нас обществото не е готово да ползва зелена енергия. Въпреки това да мислиш в енергийния сектор в зелено е наистина цивилизационен избор и се налага да го направим. Възобновяемите енергийни източници наистина са алтернатива за бъдещето.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35