Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-изумителните музикални рекорди записани в "Гинес"

Сергей Рахманинов присъства в книгата на рекордите "Гинес" като пианистът с най-голяма ръка: той успявал да обхване 12 бели клавиша, както и да изсвири с лява ръка акорда до-ми бемол-сол-до-сол.
Снимка: Архив
● Най-големият оркестър в историята на музиката е свирил в Бостън на 17-и юни 1872 г. Той е бил съставен от 987 музиканти. Само първите цигулки били 400. Дирижирал е Йохан Щраус-син, за чиято изява може да се прочете в тогавашната преса: Хер Щраус дирижира сам своя концерт. Не е имало друг диригент, посрещан тъй топло. Неговата свежа жизненост му спечели много почитатели. След всички великолепни пиеси публиката поиска бис, на което Щраус отговори с кратката, но очарователна „Пицикато полка”.
● Най-грандиозната публика е присъствала на концерт на Нюйоркската филхармония, състоял се на 4-ти юли 1986 година в Сентрал парк. Дирижирал е Зубин Мета, а за да отпразнуват Деня на независимостта се събрали 800 хиляди души.
● На 24-ти февруари 1988 година, след спектакъл на операта „Любовен еликсир“ на Гаетано Доницети в „Дойче опер", Берлин, Лучано Павароти трябвало да излезе на сцената 65 пъти.
● Рекордът на Павароти за поклон след спектакъл е надминат от Марго Фонтейн и Рудолф Нуреев, които били викани за поклон след спектакъл на „Лебедово езеро“ на Чайковски във Виенската държавна опера през 1964 година точно 89 пъти.
● 32 са фуететата, които трябва да се изпълнят последователно. Те са задължителни за изпълнителката на ролята на Одета-Одилия от „Лебедово езеро“ на Чайковски. Включени са в оригиналната хореография още от времето на Пиерина Леняни – първата примабалерина на балета на Мариинския театър в Санкт Петербург. Първата цяла постановка е била на 17-и февруари 1895 година с хореографията на Мариус Петипа.
● В продукция на Лондон Костър балет, състояла се през 1962 година в Ройал Албърт хол, участвали 2000 балетисти. Хореограф на тази най-внушителна постановка била Лилиан Раули.
● Бартоломео Кристофори от Падуа се смята за изобретател на пианото. Той конструира във Флоренция през 1711 година първия клавишен инструмент с чукчета. Най-старото запазено до днес пиано е създадено във Флоренция през 1720 година. В момента инструментът се съхранява в музея Метрополитън в Ню Йорк.
● Най-старата запазена камбанария е тази на кулата в Пиза. Строителството й започва през 1173 година.
● Най-старите камбани са открити в палата на Нимрод във Вавилон. Наричали се Тинтинабулум и датират от 11 век пр. н. е.
● Най-голямата камбана в света е цар Колокол, отлята за Успенския събор в Кремъл (Москва) по личен указ от 26-и юли 1730 година на императрицата на Русия Анна Иоановна. Братята Моторин отливат бронза на 25-и ноември 1735 г. Камбаната остава върху дървена конструкция и не е закачана в камбанария. Общото й тегло е 200 тона. Няколко години след отливането, по време на пожар камбаната е обляна с вода, което води до отчупването на парче с тегло 11,5 тона. През 1836 камбаната и отчупилото се от нея парче са преместени в Кремъл, където са туристическа атракция.
● Най-тежката действаща камбана се намира на югозападната кула на Кьолнската катедрала. Отлята е през 1923 година и тежи 25 тона.
● Най-големият карийон (комплект камбани) се намира в "Ривърсайд чърч" в Ню Йорк и се състои от 74 бронзови камбани, вариращи от 20 тона до 4 килограма и половина. Общото им тегло е над 100 тона. Камбаните могат да се чуят в неделя, на 4-ти юли, на Коледа и Нова година. Най-добре камбаните се слушат от парка до църквата.
● Най-големият орган в Европа е този в катедралата „Св. Стефан“ в Пасау, Германия, построена през 17-и век. Той има 16 000 тръби и 16 мануала. Всеки ден от 12 часа на обяд се изнася половинчасов органов концерт.
● Най-старият използван тръбен орган в света се намира в Сион, Швейцария, направен през 1435 година. По-голямата част от корпуса е автентичен, но само 12 от тръбите му са оригинални, а останалите са подменяни при реставрации.
● Най-големият действащ орган с 28 482 тръби и 461 регистъра е "Уанамейкър гранд корт орган" във Филаделфия. Най-големият тръбен орган, правен някога, е "Бордуоук хол аудиториум орган" в Атлантик Сити, Ню Джърси. Той притежава 33 114 тръби и е създаден между 1929 и 1932 година от Midmer-Losh Organ Company. За съжаление не е действащ.
● Най-големият църковен тръбен орган с около 21 800 тръби и 355 регистъра е в "Кадет Чапъл", Военната академия Уест Пойнт, Ню Йорк.
● Най-големият домашен орган е в резиденцията Бари Норис в Бирмингам, САЩ. Съдържа 200 регистъра, 161 гласа и общо 11 200 тръби, които се управляват от петмануална конзола от всекидневната.
● Най-големият меден духов музикален инструмент е туба с обща дължина на тръбата 2,28 метра и фуния с диаметър 1 метър. Тя е изработена за оркестъра на американския композитор Джон Суза и в момента е притежание на цирков мениджър от Южна Африка.
● Химнът на Великобритания е пиесата, изпълнявана най-голям брой пъти последователно един след друг. „Бог да пази краля“ трябвало да бъде повторена 16 или 17 пъти от немски военен оркестър на гарата в Ратенау на 9-и февруари 1909 година. Веднъж започнали химна, музикантите не можели да спрат, защото от влака трябвало да слезе лично крал Едуард VII. Кралят в това време обаче дълго и безуспешно се опитвал да облече в купето немската маршалска униформа, която трябвало да носи специално за посрещането си.
● През 1935 година нюйоркчанките Милдред и Пати Хил публикували своята песен „Честит рожден ден”. Едва ли двете дами са предполагали, че това ще стане най-популярната и най-често изпълнявана песен.
● Най-кратката опера е „Избавлението на Тезей“ от Даруис Мийо. Изпълнена е през 1928 година и трае 7 минути и половина. Мийо има още две опери с продължителност само няколко минути - „Отвличането на Европа” и „Изоставянето на Ариадна”.
● През 1792 година била премиерата на операта „Тайният брак“ на Чимароза. Тогава се състоял и най-дългият бис в историята на музиката. По настояване на австро-унгарския император Леополд III цялата творба била изпълнена отново.
● Най-големият преносим струнен инструмент е Панталеон – с 270 струни, опънати на площ от 4,6 кв. м. Използван е от Жорж Ноел през 1767 година. Самият инструмент е изобретен от Панталеон Хебенщрайт около 1700 година.
● Най-продължителният концерт е направен от 19-годишния индийски цигулар Каримела Гопалакришна, който свирил 30 часа без прекъсване.
● 62-годишният Ото Функ извървял пътя от Нюй Йорк до Сан Франциско, свирейки на цигулка през цялото време. Това продължило 183 дни и се случило през 1929 година. Самият Функ бил уважаван професор, но решил, че така ще стане по-популярен от своя съперник Фриц Крайслер.
● Ето и някои от най-скъпо продадените цигулки:
- „Екс Вийотан“ - цигулка, изработена през 1741 година от Гуарнери дел Джезу. На нея свирил белгийският композитор Анри Вийотан, когато бил на концерт в двора на руския цар Александър II. На същата цигулка на концерти с оркестъра на Болшой театър свирил и Пинкас Цукерман. Продажбата на тази цигулка е световен рекорд - 3 900 000 долара;
- „The Hammer“ е изработена от Антонио Страдивари между 1645 и 1715 г. Първият й собственик е шведски колекционер Кристиан Хамър. На 16-и май 2006 година, поставя нов световен рекорд - на търг на „Кристис" в Ню Йорк цигулката отива при анонимен участник, платил за нея 3 544 000 долара;
- Сред най-скъпо продадените цигулки е и „Червената Менделсон“, направена от Антонио Страдивари през 1720 година. "Менделсон" е била продадена на търг от "Кристис" в Лондон през 1990 година за 1 686 700. Инструментът е закупен от американец, професионален цигулар, който не желае да бъде идентифициран. Името на цигулката идва от семейство на банкери от Берлин, които били потомци на известния композитор Феликс Менделсон-Бартолди. Те притежавали инструмента до 1950 година. "Червената Менделсон" е вдъхновила филма "Червената цигулка" на Франсоа Жирар, който през 1999 година спечелил "Оскар". Музиката към филма е на известния американски композитор Джон Кориляно.

По публикацията работи: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35