Музик мания

сряда
от 17.00 до 18.00 часа

Мания - страст, силно желание, лудост
Единственото място където звучи всякаква музика - място за специалните проекти и идеи на големи и не толкова известни музиканти. Време за да чуете творбите на прочути композитори в най-невероятни изпълнения. Часът когато ще се забавлявате със звуците издавани от най-странните инструменти изобретени от човека. Всичко за което може да си помислите или научите, че съществува по света и което издава звук един ден ще бъде представено в този час за пристрастени.

Екип: Светлана Димитрова

Публикации

Честит рожден ден на Румен Дойков

Румен Дойков дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 в ролята на Йеник в шест спектакъла на операта „Продадена невеста“ на Сметана. След дипломирането си през 1977 става солист на националния ни театър, а първата му роля e..

публикувано на 04.05.21 в 09:15

Василена Серафимова и Тома Енко представят новия си диск

Едно необичайно дуо изпълнява неземната музика на Бах, преобърната през хилядите огледала и съвременните отражения в тях. Дискът „Бах – огледало“ е издаден от Сони Класикъл.  Сред транскрипциите, които може да слушате на 7 април от 17 часа, са някои много..

публикувано на 07.04.21 в 08:05

Презареждане с изпълненията на Соня Йончева

„Ела отново, сладка любов, сега те каня“ е една от най-популярните песни на английския бароков майстор Джон Дауланд. Това е една от прелестните миниатюра, които Соня Йончева изпълнява в новия си диск. Освен това има няколко испански барокови образци,..

публикувано на 31.03.21 в 08:15

Първи самостоятелен диск на френския баритон Людовик Тезие

Над тридесет години на сцената, многобройни участия в различни записи един от най-търсените баритони в момента Людовик Тезие издаде своя първи диск с арии от опери на Верди. Избрал е най-атрактивните – Риголето, Форд, граф Ди Луна, Яго, Набуко, Ренато,..

публикувано на 16.03.21 в 18:30
Роландо Виязон

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон. „Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от..

публикувано на 24.02.21 в 08:05
Веско Стамболов (вляво) и Амили Бругаля

Нов запис на клавирно дуо Веско Стамболов и Амили Бругаля

В края на миналата година „Columna musica“ представи новия запис на балетите на Стравински – „Пролетно тайнство“ и на Прокофиев „Пепеляшка“ в транскрипции за клавирно дуо. Веско Стамболов и Амили Бругаля се срещат в Барселона преди десет години...

публикувано на 17.02.21 в 11:19
Хуан Диего Флорес

Хуан Диего Флорес изпълнява арии от опери на Волфганг Амадеус Моцарт

По-голяма част от оперите, които изпълнява световноизвестният перуански тенор Хуан Диего Флорес са от белкантовите майстори Росини, Белини и Доницети. На концерта си в София на 14 януари той не пропусна да представи няколко от тях. Но днес 27 януари –..

публикувано на 27.01.21 в 10:17
Андреа Витело

Андреа Витело – Важно е да се свири музиката на днешния ден

Поводът за срещата с италианския диригент Андреа Витело е издаденият неотдавна негов диск „Октети“, записан със „Солистите на Скалата“, в който са събрани Октет за духови инструменти на Игор Стравински, Октет на Петер Йотвьош, Октет на Алесио Елиа, „by..

публикувано на 13.01.21 в 09:52
Църквата в Нойбранденбург.

250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен

„Музик мания“ представя проект на германското радио за култура в Берлин състоял се на 22 март 2020 г. в църквата в Нойбранденбург. Диригентът и мултиинструменталист Щефан Мальцев смесва темите на композитора с музиката на сродни нему души – от Бах до..

публикувано на 15.12.20 в 10:05

Дебютен концерт на квартет „Флаутисимо“

На 10 ноември в камерна зала „България“ своя първи концерт представиха четири дами, който отдавна мечтаеха да свирят заедно. Идеята се ражда по време на изолацията и дори записват на клип прочутата песен „Тико-тико“, която смятат за своя визитна картичка...

публикувано на 26.11.20 в 09:25