Музик мания

сряда
от 17.00 до 18.00 часа

Мания - страст, силно желание, лудост
Единственото място където звучи всякаква музика - място за специалните проекти и идеи на големи и не толкова известни музиканти. Време за да чуете творбите на прочути композитори в най-невероятни изпълнения. Часът когато ще се забавлявате със звуците издавани от най-странните инструменти изобретени от човека. Всичко за което може да си помислите или научите, че съществува по света и което издава звук един ден ще бъде представено в този час за пристрастени.

Екип: Светлана Димитрова

Публикации

Хуан Диего Флорес

Хуан Диего Флорес изпълнява арии от опери на Волфганг Амадеус Моцарт

По-голяма част от оперите, които изпълнява световноизвестният перуански тенор Хуан Диего Флорес са от белкантовите майстори Росини, Белини и Доницети. На концерта си в София на 14 януари той не пропусна да представи няколко от тях. Но днес 27 януари –..

публикувано на 27.01.21 в 10:17
Андреа Витело

Андреа Витело – Важно е да се свири музиката на днешния ден

Поводът за срещата с италианския диригент Андреа Витело е издаденият неотдавна негов диск „Октети“, записан със „Солистите на Скалата“, в който са събрани Октет за духови инструменти на Игор Стравински, Октет на Петер Йотвьош, Октет на Алесио Елиа, „by..

публикувано на 13.01.21 в 09:52
Църквата в Нойбранденбург.

250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен

„Музик мания“ представя проект на германското радио за култура в Берлин състоял се на 22 март 2020 г. в църквата в Нойбранденбург. Диригентът и мултиинструменталист Щефан Мальцев смесва темите на композитора с музиката на сродни нему души – от Бах до..

публикувано на 15.12.20 в 10:05

Дебютен концерт на квартет „Флаутисимо“

На 10 ноември в камерна зала „България“ своя първи концерт представиха четири дами, който отдавна мечтаеха да свирят заедно. Идеята се ражда по време на изолацията и дори записват на клип прочутата песен „Тико-тико“, която смятат за своя визитна картичка...

публикувано на 26.11.20 в 09:25

Премиера на „Електра“ в Софийската опера

Българската премиера на операта „Електра“ на Рихард Щраус предстои да се случи на 26 ноември. „Електра“, опус 58 е опера в едно действие от Рихард Щарус, либрето е на Хуго фон Хофманстал по негова драма от 1903 г. Това е първата от серията от шест опери,..

публикувано на 25.11.20 в 08:05

Камий Тома – гласът на надеждата

На 15 октомври гост солист на Софийската филхармония беше виолончелистката Камий Тома , която под диригентството на Найден Тодоров изпълни концерта на Роберт Шуман. Тя пристигна в България заедно с виолончелото си „Старадивариус - Фойерман“ от 1730. Това..

публикувано на 04.11.20 в 09:15

Златните години на датската класическа музика

Този златен период обхваща годините между 1800 и 1850, като най-популярни композитори по това време са Кристоф Вайзе, Фридрих Кулау, Нилс Гаде и Йохан Хартман. Първите тридесет години на 19 в. са доминирани от Фридрих Кулау и Кристоф Вайзе. Вайзе е смятан..

публикувано на 28.10.20 в 08:35
Зорница Иларионова

Полет чрез музиката – новият диск на Зорница Иларионова

Това е вторият диск на цигуларката. Осъществен е заедно с пианистите Мария-Елена Средева и Любен Илиев. Той съдържа както по-рано записани пиеси, така и съвсем нови регистрации. Включени са творби от Ернест Шосон, Камий Сен-Санс, Пьотр Илич Чайковски,..

публикувано на 21.10.20 в 08:55
Даниел Хоуп

Цигуларят Даниел Хоуп с двоен албум

Новият двоен албум на Даниел Хоуп „Belle Époque“ обединява както популярен така и рядко изпълняван класически репертоар, който се появява в големите музикални столици на Европа през десетилетието от началото на 20 век до Първата световна война, която..

публикувано на 16.09.20 в 08:55
Красимир Стоянова

Концерт на Красимира Стоянова в Пловдив

Едно от първите музикални събития след пандемичната изолация и лекото отваряне на възможността за провеждане на културни събития с публика беше концертът, с който беше открит фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ на 16 юни. За да бъдат спазени..

публикувано на 02.09.20 в 08:35