Музик мания

сряда
от 14.00 до 15.00 часа

Мания – страст, силно желание, лудост
Място за специалните проекти и идеи на големи, и не толкова известни музиканти. Представят се новите звукозаписни издания на наши и чужди музиканти. Време, за да чуете творбите на прочути композитори в най-невероятни изпълнения.
Екип: Светлана Димитрова, Калина Томова

Публикации

Лейф Уве Андснес с още един албум с музика от Моцарт

Тази сряда (29 юни) екипът на предаването "Музик мания" ще ви представи албума на Лейф Уве Андснес със заглавие "Импулсът Моцарт – 1786", посветен на музиката на австрийския композитор от тази година. Компактдискът е част от по-голям проект на Андснес и..

публикувано на 29.06.22 в 07:55

Премиерни изпълнения в клавирния рецитал на Александра Иванова

И тази година международният фестивал "Софийски музикални седмици" продължава поредицата "Сцена на младия изпълнител". Част от този сезон е концертът на Александра Иванова. Тя е корепетитор на балета на Софийската опера и балет, но не пропуска да изнася..

публикувано на 15.06.22 в 08:05

Ваня Пешева изследва "Три аспекта на емоции" в последния си албум

В последния компактдиск на Ваня Пешева със заглавие "Три аспекта на емоции" пианистката изследва звуковите и стилистичните сфери на импресионизма, експресионизма и постмодернизма чрез произведения съответно от Равел, Скрябин и Албена Петрович-Врачанска...

публикувано на 08.06.22 в 08:40

Дебютен албум на младото трио SMS с българско участие

Тази сряда (4 май) в предаването "Музик мания" можете да се запознаете с първия албум на един младежки състав от Виена с българско участие – трио SMS. Наименованието на формацията е образувано от инициалите на участниците в него – Северин Нойбауер..

публикувано на 04.05.22 в 08:45

ВГ "Спектрум" с номинации в две категории за наградата на Обществото за съвременна акапела

Тази сряда (20 април) екипът на предаването "Музик мания" ще ви запознае с последния албум на вокална група "Спектрум" – "Вокални отпечатъци", който наскоро беше номиниран в две категории за наградата на Обществото за съвременна акапела. В албума..

публикувано на 19.04.22 в 11:23

Босоногата Люсиен Рьоноден Варѝ очарова публиката

На 18 ноември 2021 г. на сцената в зала „България“ застана френската тромпетистка Люсиен Рьоноден Варѝ. Родена е на 28 януари 1999 г. Учи първо с Филип Лафит в консерваторията в Ман и до 2012 г. свири в Биг бенда на университета. Виртуозните..

обновено на 13.04.22 в 09:03
Мадалена Казулана

Първо изпълнение на изгубена музика от Мадалена Казулана

За първи път от повече от 400 години могат да бъдат чути в пълния си вид петгласни мадригали от италианската композиторка от втората половина на XVI век Мадалена Казулана. През 2021 г.музиколожката Лори Страз открива изгубената тетрадка с алтовата..

публикувано на 06.04.22 в 08:05
Георги Черкин и Статис Карапанос

Концерт на Георги Черкин и Статис Карапанос

На 3 ноември миналата година се състоя концерт на българския пианист Георги Черкин и грацкия флейтист Статис Карапанос. Благодарение на колегите от „Класик ФМ радио“ организатори на концерт програма „Христо Ботев“ получи запис, който представя на..

публикувано на 30.03.22 в 08:20

Музиката на Моцарт от 1785 г. в новия компактдиск на Лейф Уве Андснес и KO „Малер“

Лейф Уве Андснес и камерният оркестър „Малер“ продължават своето сътрудничество с компактдиска Mozart Momentum – 1785. В него представят произведения, които Моцарт пише през тази година от живота си. Това е първият от два компактдиска, като вторият ще..

публикувано на 23.03.22 в 08:15

Премиера на нов диск на Зефира Вълова и Аапо Хакинен

В сайта за нови записи класическа музика „Classical Music Daily” има великолепен отзив за един от последните дискове, осъществени с участието на Зефира Вълова. Това е записът на четирите сонати за цигулка и пиано на Франц Шуберт в партньорство с пианиста..

публикувано на 15.03.22 в 16:35