Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишни награди „Златният будилник” 2012 - призьорите

БНР Новини
Вижте повече снимки от събитието тук.
Снимка: Архив

Програма „Христо Ботев” – нестихващият ураган на културата, който безцеремонно измита невежеството и денонощно дава шансове за духовно извисяване.
Програма „Христо Ботев” – хармонията на мисъл и чувство, която не само възбужда въображението, но... и го задоволява;
Уравнението с много известни предимства, което гарантира спасение от плиткото и блажено гмуркане в дълбокото.
Програма „Христо Ботев” – общественият будител която за единайсети път връчи традиционните си награди „Златният будилник”.

 

За ярко присъствие пред микрофон
Надя Попова

Тази котка, по-черна от въглен,
щом минава ми пътя под ъгъл
по няколко пъти на ден –
значи не е валидна поличбата!
Значи – не е за мен.
... А злината връхлита внезапно
и посича те кратко, точно.
Като първа любов еднократна
Като улица – еднопосочна.


Тя е обладана от поезията, това са нейни стихове. Изпреварва своето време, за да бъде разбрана и от потомците. Променя и традиционното понятие журналист. Не само задава въпроси, знае и отговорите. Не разпитва, а разговаря. И умее да слуша. Мисли в образи, не доказва истината, а я показва. Дава възможност да се чуят чуждите мнения, но никога не спестява собственото си мнение.
Надя Попова – „Златният будилник” за ярко присъствие пред микрофона.



За ярко присъствие пред микрофон
Аделина Александрова

Нейната страст е музиката. Но тя има безпогрешен усет и за музиката в словото, умее да превръща словото в музика. Затова постига с такава лекота онази чиста форма на общуване, която пленява и най-претенциозните слушатели.
Когато душата прелива от добри чувства, думите се зареждат с енергия, която облагородява и предизвиква съпричастие.
А слушателят вижда чаровната усмивка, дори без прецизната технология на радио „Бинар”.
Тя е другото ярко присъствие, другият колорит пред микрофона.
„Златният будилник” за Аделина Александрова.


За екип
екипа на „1001 защо – Ефир знание”

Те наситиха ленивия следобед на делника с приятното ромолене на реката на познанието. Те винаги са в час, защото са приели мисията да образоват. Знаят, че както плодородната почва не дава плодове без да бъде обработена, така и безпросветните хора остават безплодни. Знаят също, че невежите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения. Съмнението обаче е пътят към истината. А тя е приятна за казване:
„Златният будилник” за екипа на „1001 защо - Ефир знание”.






За звукорежисьорски екип
Руслан Беров и Никола Попов

В момента, когато радиокартината излита в ефира, те добавят към нея последния щрих – звука. И стават съавтори. Специфичните професионални умения не са достатъчни. Понякога спасението е в бързото решение, в мигновената реакция. Мигът ни принадлежи, както и ние принадлежим на мига. В тяхната работа усещането на времето е особено важно. Защото макар минутите да пълзят, времето лети. Те са убедени, че не е роден за големи дела онзи, който не знае цената на времето.
Звукорежисьорският екип - Руслан Беров (на снимката вляво) и Никола Попов по пътя към славата със „Златният будилник”.






За партньорство
Чешки център в София

В европейския дом партньорството се превръща в точното мерило на нашите взаимоотношения. Тази година съвместните проекти на програма „Христо Ботев” и Чешкия център в София получиха висока оценка. За доброто партньорство историческите предпоставки имат значение. Но все пак самата история ни учи, че не винаги трябва да вярваме на историците. Нашето задължение към историята е да я напишем отново. Важно е какво правим в настоящето: поощряване на алтернативни форми в изкуството, подкрепа в осъществяването на оригинални хрумвания на нови идеи. Самата човешка история всъщност е история на идеи. Програмата популяризира чешката култура в различните й художествени варианти. Нашата съвместна дейност доказва, че за духовността граници няма.
„Златният будилник” за партньорство получава Чешкият център в София.
По публикацията работи: Борис Арнаудов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50