Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Доц. Йосиф Аврамов
Снимка: Станислава Пирчева

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден".

За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в еврозоната е отдавна започнат процес и очаквана стъпка, чиято основа е положена още с присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 година. Доц. Аврамов акцентира върху задължителната клауза в договора, която важи за всички присъединени страни – при готовност и отправена покана, всяка страна членка е длъжна да приеме европейската валута.

Гостът на предаването пояснява, че това е причината Народното събрание да отхвърли идеята за референдум по темата. Според Аврамов това ще направи и Конституционният съд.

"България вече на два пъти в тези 16 години изпусна момента да стане член на еврозоната", смята финансистът. Според него първият подходящ момент е бил през успешната във финансово отношение за страната 2009 година. Като втори, и то умишлен пропуск, доцентът посочва, времето на Симеон Дянков като вицепремиер и финансов министър.

Аврамов отбелязва, че България е длъжна да предприеме редица стъпки към еврозоната още през тази година.

В тази връзка гостът акцентира върху нуждата Министерство на финансите и БНБ да проведат добра информационна кампания. Тя е закъсняла и недостатъчна в сегашния си вид, според университетския преподавател.

Финансистът е на мнение, че е време дискусията за вредите от навлизането ни в еврозоната да бъде прекратена. Той призовава да се фокусираме върху предимствата на предстоящата промяна.

Една от ползите, които Аврамов формулира, е следната – чисто формално предимство би било българският министър на финансите най-сетне да има възможността да участва в Съвета на министрите на финансите на страните от еврозоната, известен като ЕКОФИН. В този съвет се обсъждат всички икономически въпроси на Европейския съюз. Важно е да получим шанса да отстояваме интересите си, като заемем своето място около кръглата маса.

Като добър пример за прием в еврозоната финансистът посочва Хърватия. В първия етап новоприетата страна е залята от усилена инфлация. Причината за това Аврамов отдава на занижения контрол над несъвестните търговци. Към днешна дата положението в страната е стабилизирано благодарение на затегнатия контрол.

Ето защо гостът набляга на необходимостта у нас да се смени съставът на регулаторните органи като Комисията за финансовия надзор, която има пряко отношение към еврото.

Контролните органи – в лицето на НАП, на Агенция "Митници", на Банковия надзор при БНБ – няма да бъдат сменени, допълва той.

Аврамов съветва слушателите засега да не предприемат никакви лични действия. "Ако имат спестявания в левове, да си останат в левове", препоръчва той.

Прогнозите на финансиста за приема на България в еврозоната и за страната в общ план звучат оптимистично:

"На 1-ви януари 2025 година застъпва новата Европейска комисия с нови комисари и с нов председател. За представителите на Комисията би било чест да обявят пред света, че, независимо от войната в Украйна и войната в Близкия изток, Европейският съюз и еврозоната продължават стабилно да отстояват своите позиции и присъединяват още един член."

Въпреки че България е известна като най-изостанала страна в Европейския съюз, поне по брутен вътрешен продукт на глава на населението, доц. Аврамов вижда един напредък и прогнозира, че "България, още в края на тази година, има шанс да задмине Унгария в жизнения стандарт".

"По-големите приходи на иновативните предприятия и засиленият  износ на техни продукти ни дават една увереност, че инфлацията догодина няма да бъде висока", завършва гостът обнадеждаващо.

Снимка – БНР
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50
Радиопредавател

Планова техническа профилактика на предаватели

От 9.00 до 17.00 часа ще бъде извършена планова   техническа  профилактика на  предавателите на ултракъси вълни РАЗГРАД 4  на честота 103.5 MHz, СМОЛЯН 4 на честота  101.6 MHz и ТУТРАКАН 4 на честота 88.5 MHz. Възможни са прекъсвания на сигнала на "Хоризонт" . За посочения период програмата може да се слуша онлайн на  player.bnr.bg , а в..

публикувано на 16.09.21 в 06:00