Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Четирите стихии”: Стихиите - начало на всички начала

Снимка: Архив

Как в традициите на Елада Талес, Емпедокъл, Хераклит и Анаксимен оформят в класическата европейска традиция понятията за водата, въздуха, огъня и земята като стихии?

Защо стихиите на Изток са пет, като там дървото и металът играят толкова съществена роля? До каква степен отчитаме библейските представи за стихиите и по какъв начин Йоан Екзарх, Найден Геров и обредите в нашите, български ритуали осмислят идеите за първо началата – основни елементи на материята като природни стихии?

С участието на културолога Цветозар Мръвков, историка Елка Дроснева и етнографа Петко Христов.

3 декември

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен,..

публикувано на 26.11.21 в 08:20

Личните имена като знак за културна идентичност

Личното име е „етикетът“, който носим цял живот и с който се обозначаваме пред останалите. Имената, които избираме за децата си, са резултат и свидетелство за родовата и националната ни принадлежност, религията, обществените норми и личните ни предпочитания. Кой от тези фактори преобладава в избора на благоевградчани в началото на ХХI век,..

публикувано на 25.11.21 в 12:56

Историци и „историци“

Историята в последно време се превърна културно пространство, в което се разгарят всякакви битки – интелектуални, академични, националистически, политически даже. Все едно сме преки свидетели на казаното от Джордж Оруел в „1984“: „Който владее миналото, владее бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“. Сраженията за миналото са сражения за..

публикувано на 24.11.21 в 17:05
Д-р Петър Каразапрянов

Двадесет и четири часа медицина

Д-р Петър Каразапрянов, който е   на 28 години, е специализант по неврохирургия в Клиниката по неврохирургия към Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“. Още като ученик знае, че иска да стане лекар, но преди това печели медали от международни олимпиади по химия и има няколко призови места от националните..

публикувано на 22.11.21 в 16:45