Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничен новогодишен концерт на Виенската филхармония – директно от Виена

Снимка: Виенската филхармония
Всяка година на 1 януари точно по обед, светът забравя за кризата, политиката, за своите идеологически и расови различия, и става... музика. В продължение на два часа и половина милиони зрители и слушатели се пренасят във възвишените сфери на изкуството и започват новата година с красота и положителни емоции. Едва ли има някой, който поне веднъж да не е сядал през малкия екран, за да се наслади на гледката на великолепната Златна зала на приятелите на музиката – „Музикферайн” – и да послуша любимата музика от фамилията Шраус. Новогодишният концерт на Виенската филхармония не само е прекрасен начин човек да започне поредната Нова година, но и вече близо осем десетилетия е сред легендите в света на музиката.

Неговото начало е в далечната 1939 година, по време на Втората световна война, когато Австрия е анексирана от Германия и чрез изпълняване на творби от най-известните австрийски композитори австрийците се опитват да повдигнат националния дух. Всъщност това е и единственият път, в който концертът не се е състоял на 1 януари, а на 31 декември. В последвалите години концертите продължават независимо от тежките военни условия, а в програмите им постепенно започват да се включват и произведения на други композитори. Музиката на фамилия Щраус обаче винаги съставлява основната й част, а валсът „На хубавия син Дунав” и „Радецки марш” се утвърждават като традиционен финал. От 1941 година за постоянна дата на концерта е приет 1 януари, а пет години по-късно той е наречен Новогодишен...
Почитателите на изкуството на Виенските филхармоници и в частност – на техния традиционен Новогодишен концерт – знаят, че всяка година на диригентския пулт в прочутата Златна зала застава различен музикант, грижливо избран сред най-добрите диригенти от цял свят. През последните години ставаме свидетели на едно интересно явление: повторно гостуване на известни имена в рамките на няколко години. Така например, след появата си на подиума в „Музикферайн” през 2008 година, шармантният французин Жорж Претр, един от доайените в диригентското изкуство, се завърна там много скоро – през 2010 година, когато вече беше на почтената възраст от 85 години. Латвиецът Марис Янсонс пък, чиито изключително ползотворни взаимоотношения с Виенската филхармония датират още от 1992 г., и който през 2006 сбъдна отколешната си мечта да дирижира новогодишния концерт в залата на „приятелите на музиката”, реши да повтори удоволствието от изключителния си успех на 1 януари 2012.
След броени дни – в началото на 2013 – начело на прочутия състав за втори път ще застане австриецът Франц Велзер-Мьост, дългогодишен ръководител на симфоничния оркестър на Кливлънд, който за първи път дирижира новогодишния концерт през 2011, и който от месец септември 2010 е Музикален директор на Виенската държавна опера...
Тазгодишното издание на Новогодишния концерт е белязано и от две забележителни годишнини. Първата от тях е на австрийската обществена телевизия Österreichischer Rundfunk, която излъчва концерта „на живо” от 1959 и тази година ще стори това за 55-и път. Следва общата 200-годишнина на двама гиганти в оперното изкуство – Джузепе Верди и Рихард Вагнер. И двамата са родени през 1813 година и цялата 2013 ще премине под знака на тяхното творчество. Известно е, че всички музиканти от фамилията Щраус (и особено Йозеф Щраус) са били страстни вагнерианци, и когато композиторът бил извън Австрия, ревностно са се стараели да разпространяват и пропагандират произведенията му. Тази година, редом с традиционно подбраната музика от Йохан Щраус – баща и син, Йозеф Щраус и Йозеф Ланер, в програмата на Новогодишния концерт е включено и въведението към трето действие на операта „Лоенгрин”, непосредствено след прочутия „Валс на сферите” на Йохан Щраус, в който съвсем недвусмислено си личи влиянието на „безкрайната” Вагнерова мелодия. А в края на концерта, малко преди да прозвучат традиционните „бисове”, очаквани от всички, Виенските филхармоници ще изпълнят и балетна музика из операта „Дон Карлос” от Джузепе Верди.

вторник, 1 януари, от 12 часа
По публикацията работи: Аделина Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05