Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Празничен новогодишен концерт на Виенската филхармония – директно от Виена

Снимка: Виенската филхармония
Всяка година на 1 януари точно по обед, светът забравя за кризата, политиката, за своите идеологически и расови различия, и става... музика. В продължение на два часа и половина милиони зрители и слушатели се пренасят във възвишените сфери на изкуството и започват новата година с красота и положителни емоции. Едва ли има някой, който поне веднъж да не е сядал през малкия екран, за да се наслади на гледката на великолепната Златна зала на приятелите на музиката – „Музикферайн” – и да послуша любимата музика от фамилията Шраус. Новогодишният концерт на Виенската филхармония не само е прекрасен начин човек да започне поредната Нова година, но и вече близо осем десетилетия е сред легендите в света на музиката.

Неговото начало е в далечната 1939 година, по време на Втората световна война, когато Австрия е анексирана от Германия и чрез изпълняване на творби от най-известните австрийски композитори австрийците се опитват да повдигнат националния дух. Всъщност това е и единственият път, в който концертът не се е състоял на 1 януари, а на 31 декември. В последвалите години концертите продължават независимо от тежките военни условия, а в програмите им постепенно започват да се включват и произведения на други композитори. Музиката на фамилия Щраус обаче винаги съставлява основната й част, а валсът „На хубавия син Дунав” и „Радецки марш” се утвърждават като традиционен финал. От 1941 година за постоянна дата на концерта е приет 1 януари, а пет години по-късно той е наречен Новогодишен...
Почитателите на изкуството на Виенските филхармоници и в частност – на техния традиционен Новогодишен концерт – знаят, че всяка година на диригентския пулт в прочутата Златна зала застава различен музикант, грижливо избран сред най-добрите диригенти от цял свят. През последните години ставаме свидетели на едно интересно явление: повторно гостуване на известни имена в рамките на няколко години. Така например, след появата си на подиума в „Музикферайн” през 2008 година, шармантният французин Жорж Претр, един от доайените в диригентското изкуство, се завърна там много скоро – през 2010 година, когато вече беше на почтената възраст от 85 години. Латвиецът Марис Янсонс пък, чиито изключително ползотворни взаимоотношения с Виенската филхармония датират още от 1992 г., и който през 2006 сбъдна отколешната си мечта да дирижира новогодишния концерт в залата на „приятелите на музиката”, реши да повтори удоволствието от изключителния си успех на 1 януари 2012.
След броени дни – в началото на 2013 – начело на прочутия състав за втори път ще застане австриецът Франц Велзер-Мьост, дългогодишен ръководител на симфоничния оркестър на Кливлънд, който за първи път дирижира новогодишния концерт през 2011, и който от месец септември 2010 е Музикален директор на Виенската държавна опера...
Тазгодишното издание на Новогодишния концерт е белязано и от две забележителни годишнини. Първата от тях е на австрийската обществена телевизия Österreichischer Rundfunk, която излъчва концерта „на живо” от 1959 и тази година ще стори това за 55-и път. Следва общата 200-годишнина на двама гиганти в оперното изкуство – Джузепе Верди и Рихард Вагнер. И двамата са родени през 1813 година и цялата 2013 ще премине под знака на тяхното творчество. Известно е, че всички музиканти от фамилията Щраус (и особено Йозеф Щраус) са били страстни вагнерианци, и когато композиторът бил извън Австрия, ревностно са се стараели да разпространяват и пропагандират произведенията му. Тази година, редом с традиционно подбраната музика от Йохан Щраус – баща и син, Йозеф Щраус и Йозеф Ланер, в програмата на Новогодишния концерт е включено и въведението към трето действие на операта „Лоенгрин”, непосредствено след прочутия „Валс на сферите” на Йохан Щраус, в който съвсем недвусмислено си личи влиянието на „безкрайната” Вагнерова мелодия. А в края на концерта, малко преди да прозвучат традиционните „бисове”, очаквани от всички, Виенските филхармоници ще изпълнят и балетна музика из операта „Дон Карлос” от Джузепе Верди.

вторник, 1 януари, от 12 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуване на детско-юношеска филхармония „Пионер“ във Виена

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета по..

публикувано на 13.06.21 в 08:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по план, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София..

публикувано на 12.06.21 в 11:15

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс),..

публикувано на 12.06.21 в 09:55

Опера в Летния театър

На 11 юни започва 12-ото издание на летния фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна, като някои от предложените събития са част и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Представленията са общо двадесет и едно – седем са премиери. Отново в програмата ще има опера, оперета, мюзикъл, балет и концерти. Първото събитие е посветено..

публикувано на 10.06.21 в 18:10
Абисал Гергиев (вляво) и Заурбек Гугкаев

Синът и племенникът на Валерий Гергиев излизат на сцената на зала "България"

На 10 юни столичната публика може да види заедно двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития руски диригент. Това са големият му син Абисал Гергиев и племенникът му Заурбек Гугкаев.  21-годишният Абисал е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионалната сцена през 2016 под диригентството на баща си и..

обновено на 10.06.21 в 16:02