Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Два свята" – име, вдъхновило много музиканти от различни държави

Лий Ритенауър
Снимка: Архив
Идеята да обединим в едно и да ви представим светове на музиканти от различни краища на света възникна благодарение на диска „Два свята”, събрал на изискана среща класика, поп и джаз. Проектът е осъществен от великия джаз пианист, композитор и аранжор Дейв Грусин, популярният джаз китарист Лий Ритенауър, виолончелистът Джулиан лойд Уебър – брат на сър Ендрю, оперната супер звезда Рене Флеминг и невероятния цигулар Гил Шахам. Албумът излиза през 2000 г., записан за Дека. „Два свята е красиво събиране на тези музикално сродни души. Два свята – класически ориентираният труд, изразяващ любовта, която обединява две легенди. Това е повече от творческо отклонение от обичайните им джаз ориентирани проекти. Това е смес от оригинални композициии направени с уважение преработки на вечни класически пиеси. Ритенауър и Грусин радостно се завръщат към своите богати класически корени. „Включени са творби на Бах, Вила Лобус, Бела Барток, Федерико Момпу, както и авторски пиеси на Дейв и Лий.
Разбира се, сега трябва да ви припомня накратко кои са виновниците. Наистина съвсем накратко, защото тези, които се интересуват, могат да потърсят допълнителна информация. Дейв Грусин – на него дължим повече от аранжиментите, е американски пианист, аранжор и композитор. Един от популярните майстори на филмовата музика, носител на награда от Филмовата академия и 12 награди „Грами”. Номинациите няма да броя. Първият си сингъл издава през 1962 г. През последните дестина години Дейв Грусин се отдава на композиране и записва класически и джазпиеси съвместно с много музиканти, сред които и катариста Лий Ритенауър. През 1985 г. Двамата записват и спечелилия Грами бразилски проект „Арлекин”. Последните им два албума са класическите „Два свята” и „Ампаро”.
Другият аранжор е Лий Ритенауър – прочут американски джазкитарист, записал над 42 албума. Най-популярният му хит е „Тилиси” от 1981 г. През 2010 получава награда за цялостно творчество. Албумът му „Шестструнната теория на Лий Ритенауър” става албум на годината в класациите на няколко специализирани списания. Лий е избран и за най-добър инструменталист в Германия. Роден е през 1952 година в Лос Анжелис. Първата му професионална сесия е с популярните „Дъ Мамас енд дъ Папас”, още когато е 16 годишен. Тогава излиза и прякорът му „Капитан Пръсти”, заради невероятната му техника.
Когато подготвях предаването за двата свята на Грусин и Ритенауър попаднах на няколко препратки, които ме зеинтересуваха. „Два свята” – песен в няколко варианта на Фил Колинс от саундтрака на филма на Дисни от 1999 г. „Тарзан”.
„Два свята” –двойният диск на Андре Таненбергер с артистичното име ATB – концептуален албум наречен така, защото първата част е посветена на Светът на Движението, а втората – на Светът на Отдиха. Роден е през 1973 във Фрибург-Германия. През 2011 година АТВ е поставен под № 1 в „Листата на Ди Джеите”. Той работи с много музиканти, с популярната певица, композиторка и текстописец Хедър Нова от Бермудите, с „Енигма”, немският дует „Йорк”, Роберта и Кен Харисън от канадската група „Диви ягоди”.
„Два свята” е танцов спектакъл с автори Нешка Робева – хореография, и Георги Андреев – автор на музиката. Историята, която ни разказват е добре познатата Легенда за Девойката и Змея, чийто нестандартен финал отвежда към друга приказка – тази за Красавицата и Звяра.
Георги Андреев вплита българския фолклор в ритми на танго, в музика на Бах, на Офенбах. Със сигурност това не са единствените светове, които музикантите се опитват да свържат. Наша работа е да ги откриваме.

сряда, 27 февруари от 14.30 часа
По публикацията работи: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35