Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бесовете

Изцеление на бесноватия
Снимка: Катедрален храм „Св. Неделя”
Съществуват ли зли духове и как могат да бъдат разпознати? Кои са съвременните бесове? Христос изцелява двамата обсебени и изпраща бесовете в наблизо пасящите свине. Народът го моли да си иде от тях, защото не може да се примири с материалната загуба. А как бихме постъпили ние днес. Разговор за това с Тодор Велчев, както и за отговорността на християните.
• За разпространената тревожност у съвременния човек разговор с психиатъра и богослова д-р Николай Михайлов.
• Пряко от Киев Александра Карамихалева, завеждаща отдел „Връзки с обществеността” при Свития синод на Българската православна църква, за посещението на Българския патриарх Неофит в Русия и Украйна.
• Доц. Дилян Николчев, ръководител катедра „Практическо богословие” при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, за поправките в Закона за вероизповеданията.

неделя, 28 юли
По публикацията работи: Ана-Мария Кръстева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Време е за Искри!

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио обявява за 41-ви път "Искри", най-старият и авторитетен конкурс у нас за литературни произведения, написани от деца. Конкурсът не задава теми, оставяме ги на въображението на участниците. Очакваме не повече от три от вашите приказки, разкази, стихотворения и гатанки на имейл:..

публикувано на 23.02.24 в 17:29

Валери Петров: Човекът това е езикът му

Преди три десетилетия, още в първите месеци живот на поредицата "За думите", окрилени от дързостта на начинаещите, се обърнахме към едни от най-талантливите и обичани български творци и обаятелни обществени фигури с въпроси за българския език, процесите в речта ни, тяхната лична история с думите. За щастие те с готовност и отговорност приеха да..

публикувано на 22.02.24 в 09:31

Проф. Мари Врина-Николов за срещата си с българския език в запис от 26 юли 1995 г.

Мари Врина е изтъкната изследователка на българския език, литература и култура и утвърдена преводачка от български език във Франция. Безспорни са заслугите ѝ за популяризиране на българската литература и език. Била е преподавателка в Софийския университет, преподава в Националния институт за източни езици и култури в Париж. Член е на редакционните..

публикувано на 15.02.24 в 09:30
Сливенската чаршия

Опитвали ли сте мерсин, а гаруса?

Нищо чудно дори не сте чували тези думи, особено ако не живеете близо до морето. И аз не ги бях срещала преди за тях и най-вече за това, което назовават, да разкаже нашата мила сладкодумна слушателка Екатерина Владева от Средец, родена в Сливен. Госпожа Владева пазеше спомените на няколко поколения и ги предаваше толкова сладкодумно и образно, че..

публикувано на 15.02.24 в 08:05
Богомил Алексиев, Ваня Моллова и Венета Гаврилова

Как говори радиото днес

Този въпрос зададох преди 10 години на двама от ветераните говорители в БНР – Ваня Моллова и Богомил Алексиев. Навярно младите ни слушатели трудно ще си представят, че преди няколко десетилетия по единственото радио звучаха гласовете не на журналисти, а на говорители, които четяха на изряден книжовен език с школуван глас и произношение старателно..

публикувано на 14.02.24 в 17:05