Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бесовете

Изцеление на бесноватия
Снимка: Катедрален храм „Св. Неделя”
Съществуват ли зли духове и как могат да бъдат разпознати? Кои са съвременните бесове? Христос изцелява двамата обсебени и изпраща бесовете в наблизо пасящите свине. Народът го моли да си иде от тях, защото не може да се примири с материалната загуба. А как бихме постъпили ние днес. Разговор за това с Тодор Велчев, както и за отговорността на християните.
• За разпространената тревожност у съвременния човек разговор с психиатъра и богослова д-р Николай Михайлов.
• Пряко от Киев Александра Карамихалева, завеждаща отдел „Връзки с обществеността” при Свития синод на Българската православна църква, за посещението на Българския патриарх Неофит в Русия и Украйна.
• Доц. Дилян Николчев, ръководител катедра „Практическо богословие” при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, за поправките в Закона за вероизповеданията.

неделя, 28 юли
По публикацията работи: Ана-Мария Кръстева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Спас Господов в страната на амазонките“ – друг поглед към триединството на човека

„Спас Господов в страната на амазонките“ е новият роман на Антон Баев, сътворен в изолация. Авторът нарича творбата си „самопишещ се роман“ и благодари на всички свои приятели, отзовали се с коментари под ежедневните текстове, публикувани в социалните мрежи в продължение на много дни по време на карантината и накрая събрани в книга...

публикувано на 02.02.21 в 13:05
Пати Остин и Кристиян Бояджиев, 2017 г.

Докато те нямаше

В началото на срещата в „Изпята поезия“ на 15 ноември от 17 часа ще чуете прекрасно изпълнение на гостувалата в България американска певица Пати Остин. Тя представя оригинален, нов прочит на „Till There Was You“, („Докато те нямаше“ ако имаме предвид съдържанието на песенния текст). Според много хора по света това е песен на „Бийтълс“. И е вярно, но…..

публикувано на 15.11.20 в 09:10
Кадър от

Чешкото участие на София филм фест

Чешкият център се включва в лятното издание 24-тото издание на София филм фест. Ще видим шест филма - три игрални и три документални, произведени или съпродуцирани от Чехия. С нетърпение се чака филмът "Шарлатан" на Агнешка Холанд, копродукция на Чехия-Ирландия-Словакия-Полша.  Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва..

публикувано на 10.07.20 в 09:58

Актьорите, които пеят

Много често талантът не идва сам. Особено в изкуството.  Има композитори, които рисуват или художници, които композират. Има певци, които пишат  романи или писатели, чиято живопис е като поезия.  Има и актьори, които пеят. И не просто пеят, а пеят удивително.  Актьорската професия е свързана неразривно с музиката.  Сякаш честото превъплъщение в..

публикувано на 11.05.20 в 16:16

Изчезналата музика на България

Спомняте ли си цветята от края на 80-те? Тогава бяха написани част от най-хубавите страници от българската музикална история. "Кале", "Ревю", "Субдибула", "Нова генерация" – тези групи от аналоговата ера и днес звучат актуално, проблемът е, че песните от онова време са записвани на несигурни носители, част от които останаха в онова време, наред с..

публикувано на 28.11.19 в 10:50