Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Вярата и неверието

Темата за вярата и неверието логично е  една от най-дискутираните в страниците на св. Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан, ни разказва за проявеното неверие от страна на св...

публикувано на 10.05.21 в 09:10

Празникът на празниците

Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари". Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност,..

обновено на 02.05.21 в 11:30

Тържественият вход на Господ Иисус Христос

Тържествения вход на Христос, описан и от четиримата евангелисти като съществен момент от земния Му живот, ни кара да се замисли. Всички ние почти никога не подозираме какво ще ни се случи в бъдеще. Нерядко дори изневеряваме на самите себе си, неподготвени..

публикувано на 25.04.21 в 09:20

Жената, светостта, постът и молитвата в Църквата

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Ако се вгледате обаче по-обстойно, ще намерите един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марко, и..

публикувано на 18.04.21 в 09:15
Лествицата на добродетелите, икона от Синайския манастир, XII век

За покаянието, поста и молитвата

В евангелското четиво от тази неделя единствено през Великия пост директно се говори за нуждата от поста и молитвата, за тяхното огромно значение за живота на вярващия. Свързано ли е това с чествания днес св. Иоан Лествичник и защо? Ще се спрем на..

обновено на 11.04.21 в 11:00

Силата на Кръста Господен

Както пътникът, уморен от дългия път, отдъхва някъде по средата на пътя, така и християните, които пътуват към Небесния Йерусалим – Пасхата Господня, се прекланят пред кръста, по средата на Великия пост, за да съберат сили за по-нататъшното пътуване. В..

публикувано на 04.04.21 в 09:05
Св. Григорий Палама

За прехода от душевното към духовното

В неделята на св. Григорий Палама предаването се спира на възникването и същността на исихазма, на живота и делото на един от неговите представители. Св. Грирорий Палама и нашето време. С какво се отличава преломния за Балканите ХІV век и как може..

публикувано на 28.03.21 в 09:05

Същността на Православието

Всяко важно събитие и всяка победа се ознаменува според значението си с честване в определен ден. Така е и с първата неделя от Великия пост, тачена като Православна.  Не трябва да се забравя, че Православната църква не е просто традиционно вероизповедание,..

публикувано на 21.03.21 в 09:10

Простено – прости

"Простено – прости". Това е фразата, която си разменят православните християни в навечерието на Великия пост, неделя Сиропустна – денят, определен от Църквата за всеопрощение. Преди да започнем своя физически и духовен пост, ние трябва да..

публикувано на 14.03.21 в 09:05
Страшният съд - стенопис от екзонартекса на църквата „Рождество Богородично“ в Рилския манастир.

Страшен ли е Страшният съд

Неделята, в която става местното заговяване, наречена Неделя Месопустна, е подготовка за следващата неделя, от която започва Великият пост в Църквата. В този ден евангелският текст от Матей изобразява т. нар. "Страшен съд", за който ние все по-рядко си..

публикувано на 07.03.21 в 09:15