Благовестие

неделя, от 8.06 до 9.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Беседата на Христос със самарянката, мозайка от VI в. от Равена

Живата вода

Благодатта и словото Божие са живата вода, чиито свойства разкрива Богочовекът в беседата си със самарянката. Христовата благодат се получава от всеки християнин при кръщението му, а след това той редовно я получава при тайнството Евхаристия. Като..

публикувано на 22.05.22 в 09:05

Нямам си човек!

Евангелският текст от третата неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на..

публикувано на 15.05.22 в 09:10

Мисията на жената в Църквата

Жените-мироносци са тези които възлюбват най-много Господа и с преданост Му служат дори и след Христовата смърт. Първите свидетели на Христовото възкресение са не царе и велможи, дори не и Неговите ученици, а няколко жени, които отиват да помажат..

публикувано на 08.05.22 в 09:10

За вярата и неверието

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Св. Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан, ни разказва за проявеното неверие от страна на св...

публикувано на 01.05.22 в 09:15

Възкресение Христово – Празникът на празниците

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари" Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност,..

публикувано на 24.04.22 в 12:06

От Осанна до Разпни Го

В днешната шеста великопостна неделя православните християни възпоменават тържествения вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим. Преди близо 2000 г. неизмеримо кротък и смирен, възседнал осле, пет дни преди големия юдейски празник Пасха, Той влиза в..

публикувано на 17.04.22 в 09:05

Не знаете какво искате

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Вгледаме ли се обаче по-обстойно ще намерим един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марк, и в..

публикувано на 10.04.22 в 09:10
Лествицата на добродетелите, икона от Синайския манастир, XII век

За смисъла на молитвата и постът в Църквата

В неделното евангелско четиво единствено през Великия пост директно се говори за нуждата от поста и молитвата, за тяхното огромно значение за живота на вярващия. Свързано ли е това с чествания днес св. Йоан Лествичник и защо? За нашата стълба към небето...

публикувано на 03.04.22 в 09:15

Христовият кръст

Както пътникът, уморен от дългия път, отдъхва някъде по средата на пътя, така и християните, които пътуват към Небесния Йерусалим – Пасхата Господня, се прекланят пред кръста, по средата на Великия пост, за да съберат сили за по-нататъшното пътуване...

публикувано на 27.03.22 в 09:15
Стенописно изображение на Григорий Палама в „Свети Трима“ в Костур, 1401 г.

За прехода от душевното към духовното

В неделята на св. Григорий Палама основният разговор е за възникването и същността на исихазма, за живота и делото на един от неговите представители. Св. Грирорий Палама и нашето време.Разликата между душевното и духовното. За греха и неговите..

публикувано на 20.03.22 в 09:15