Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Формалното отношение към Църквата и към вярата

Колко от нас осъзнават неделните и църковните празнични дни като дни, в които трябва да отдаваме своята почит на Бога? Не сме ли свидетели на формално и лицемерно отношение както към вярата и Църквата, така и към неделните дни и празниците?  Защо..

публикувано на 08.12.19 в 08:10
Чудото с изцеляването на йерихонския слепец. Мозайка от XIV в. в манастира Хора в Истанбул.

За вярата, за Църквата, за духовната слепота

Към какво ни призовава Христос с излекуването на йерихонския слепец? Защо, подобно на книжниците и фарисеите, много често ние сме по-нещастни от незрящите, защото с очите си гледаме, но не виждаме какво става с нас и около нас. Очите са дадени на човека от..

публикувано на 01.12.19 в 08:15

Още едно не ти стига

Какво разкриват тези Христови думи, отправени към един юдейски законник? Както човеците и законникът има своите недостатъци, което го изненадва. Като осъзнава, че не може да се раздели с богатството си, той си тръгва наскърбен, чувствайки се безсилен да..

публикувано на 24.11.19 в 08:15

Богатеене в Бога

Как се отдалечаваме от Бога? Може ли човек да служи едновременно на Бога и на Мамона. За стойността на материалните блага. Колко често християните създават в сърцето си олтар на своите пристрастия, а смятат, че е на Бога? Как притчата за безумния богаташ ни..

публикувано на 17.11.19 в 08:05

Милосърдието като осъзната любов

Как на пътя от Йерусалим за Йерихон нещастието на един юдейски пътник предизвиква милосърдието и искреното състрадание на самарянин, който преодолява съществуващата вражда и приема неговото страдание за свое.  Защо постъпката на самарянина остава..

публикувано на 10.11.19 в 08:05

Как като християни да реагираме на злото

Като избягваме да се взираме в злото на тоя свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случи ли ни се нещастие, сме склонни да припишем вината на хората около нас, но трудно я търсим у самите себе си. Понякога сякаш някаква тъмна сила ни подтиква..

публикувано на 20.10.19 в 08:05
Дионисий Ареопагит, стенопис от ХVІ в.

Дионисиевите традиции

На 3 октомври Църквата чества св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит, който прегръща Христос в сърцето си след забележителната проповед против чуждите божества на ап. Павел в Атинския Ареопаг, описана в Книга Деяния на светите апостоли.  Според Свещеното..

публикувано на 06.10.19 в 08:10
Обичай ближния си както себе си

Любовта към ближните и враговете

Заедно с иконом Александър Лашков от храма „Св. Троица“ в едноименния квартал в София ще се спрем и на факта, че не можеш да обичаш или да мразиш по принцип, защото любовта е взаимоотношение, в което има нужда от срещата на личността с другата личност. Тя..

публикувано на 29.09.19 в 10:20

Ловци на човеци

Заедно с иконом Николай Нешков, председател на столичния храм „Св. Николай“, се спираме на смисъла на тези христови думи и адресата им.

публикувано на 22.09.19 в 10:25

Христовият кръст и християнските добродетели

Заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийската света митрополия ще потърсим връзката между Кръста Христов и връзката му с основните християнски добродетели по повод предстоящия празник..

публикувано на 15.09.19 в 11:15