Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Духовната слепота

"Аз съм светлината на света, който Ме последва, той не ще ходи в мрак, а ще има светлината на живота", казва Спасителят. От Евангелието разбираме, че телесно слепите търсят помощ от Христос и Той им връща зрението.  Духовно слепите, за разлика от..

публикувано на 24.05.20 в 08:05

Живата вода

За поклонението на Бог с дух и истина. Защо Църквата възхвалява св. Фотина като просветителка? Как грехът се определя като несполука, като неуспешен опит на човека да намери това, което ще запълни празнотата, и дали може да се обвиняват хората, че са..

публикувано на 17.05.20 в 08:10

Духовният смисъл на евангелската Витезда

Колко пъти в живота си сме искали да се провикнем: „Нямам си човек?“ Много хора в отчаянието си влизат в Църквата и търсят земна справедливост, а дали я получават? За тържеството на търпението. Защо вярващият никога не губи своята надежда?  Как ако се..

публикувано на 10.05.20 в 08:15

Жената в Църквата

Благоволил да се яви първо на жените мироносци, Христос не за първи път разкрива отношението Си към жената, утвърдено от св. ап. Павел: „... вече няма мъжки пол, ни женски, защото всички вие едно сте в Христа.“ Напълно заслужили Христовия поздрав „Радвайте..

публикувано на 03.05.20 в 08:15
Свети Тома и Исус Христос

Вяра и неверие

Докато не видя, няма да повярвам! Едва ли има човек, който не е чувал тази фраза. В неделята, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. апостол Тома, един от дванадесетте..

публикувано на 26.04.20 в 08:05

Празникът на празниците

„Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари“. Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност,..

обновено на 19.04.20 в 12:43

Тържественият вход на Господ Иисус Христос

Какви са поуките от този епизод от живота на Христос, ще разговаряме в деня на тържествения вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим, празник, известен като Цветница, Връбница и Неделя Вайя, заедно с Цветомира Антонова и доц. Калин Михайлов, поет и..

публикувано на 12.04.20 в 08:05

Постът и молитвата

Заедно с иконом Николай Нешков, председател на столичния храм   „Св. Николай“, разговаряме за поста и молитвата, в чийто център следва да е Христос, а не нашите личностни амбиции за съвършенство във вярата. Правим връзка на евангелското четиво с..

публикувано на 05.04.20 в 08:30
Лествица

Смисълът на молитвата и поста в Църквата

Ще се спрем на „Лествицата“, която се явява стълба към небето, кой е нейният автор? За нашата стълба към небето. За отношението Църквата към коронавируса. Защо у мнозина четенето на „Лествицата“ на св. Йоан предизвиква страх и смущение. Кой може да изкачи..

публикувано на 30.03.20 в 08:51
Св. Григорий Палама, икона от началото на XV век.

За прехода от душевното към духовното

Ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия. Една от основните теми на евангелските текстове е вярата като важно условие за нашето спасение. Благодарение на искрената вяра се проявява Божията слава в чудеса, за каквито става дума и в литургийното..

публикувано на 15.03.20 в 08:10