Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Завръщането на Блудния син

Свободата

Защо Св. Йоан Златоуст нарича притчата за блудния син „Евангелие в Евангелието“? Колко потиснат гняв се таи сред вярващите, които външно се грижат да избегнат греха? Защо голяма част от християните не обръщат внимание на поведението на големия брат в..

публикувано на 16.02.20 в 08:05

Гордостта и смирението

Как притчата за митаря и фарисея може да ни послужи за размисъл? Да не забравяме, че като влизаме в храма, заставаме пред лицето на Бога, ето защо да го правим с искрена вяра и благоговение, а не като фарисея – с убеденост за своята праведност и презиращ..

публикувано на 09.02.20 в 08:05
Срещата на Закхея с Иисус Христос

Срещата с Бог

С какво си приличат срещата на Закхей и на св. Симеон Богоприемник с Иисус Христос. Как грешник, благодарение на Христос, изживява своето прераждане за нов живот? За разликата между Новия и Стария завет. За призванието на богословите, по повод деня на св...

публикувано на 02.02.20 в 08:05
Чудото с изцеляването на йерихонския слепец. Мозайка от XIV в. в манастира „Хора“ в Истанбул.

Вярата и духовната слепота

За това доколко сме духовно слепи и как можем да прогледнем. В разказа за Йерихонския слепец за кой ли път Синът Божи казва: твоята вяра те спаси. Но кой чува тези думи. Зрящите книжници и фарисеи, които са наоколо, или до преди минути незрящия просяк. Защо..

публикувано на 26.01.20 в 08:10
Христос и десетте прокажени (фрагмент от икона)

Благодарността

В евангелския разказ за десетте прокажени става дума точно за това как ние хората не сме свикнали да благодарим на Бога, за това, което получаваме от него. Десет са изцелените от ужасната и страшна проказа, а само един намира за нужно да благодари на своя..

публикувано на 19.01.20 в 08:15

Светлината на света

Днес можем ли да се похвалим, че живеем в светлина? Виждаме ли ясно Бога и пътя, който води към Него? Виждаме ли в лицата на другите хора приятели, а не врагове? За съжаление огледаме ли се наоколо, ще видим в повечето случаи обратното. Вкопчили сме се в..

публикувано на 12.01.20 в 08:15
Фрагмент от фреска „Богоявление“ от Атон (XVI век)

Великата тайна на Божието явяване в света

На какво ни учи Богоявление? За смисъла на Йоановото кръщение във водите на река Йордан. За освещаването на света след Богоявленското събитие. Защо Богоявление е началото на пътя от Рождество към Пасха. За съвременното отношение към Откровението. За това..

публикувано на 05.01.20 в 08:20
Св. Василий, стенопис в църквата Богородица Перивлепта в Охрид

Християнската надежда

В навечерието на 2020 година – заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска света митрополия, и Ваня Станчева, богослов – ще говорим за християнската надежда и нашето съвремие. За..

публикувано на 29.12.19 в 08:15

Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение

Това ангелско славословие, огласило Рождественската нощ, като че ли най-добре разкрива същността на Христовото явяване в света. Няма нищо по-светло на небето от това да се слави Бог за всичките му благодеяния към човешкия род. Нима има нещо по-желано от мира..

публикувано на 25.12.19 в 11:35

Песнопенията за Рождество Христово

Заедно с Никола Антонов, солист в най-добрите църковни хорове, води и работилница за Източно църковно пеене в храма "Рождество Христово" в столичния квартал „Младост“, ще говорим за посланията на църковните песнопения около Рождество Христово.  Какви..

публикувано на 22.12.19 в 08:10