Благовестие

неделя, от 7.15 до 8.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Боряна Георгиева, Весела Цанкова

Публикации

Преходното и непреходното в живота на християнина

Евангелското четиво от тази неделя разказва за един юдейски законник, който от малък е закърмен с Божиите истини и не знае случай, в който да е нарушил Господните заповеди. Ето защо с чувство на съвършена праведност той застава пред..

публикувано на 29.11.20 в 08:00
Въведение Богородично

Семейството, децата, младежта и вярата

Ден след Въведение Богородично, който с решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. се чества и като Ден на християнското семейство и младежта. Какви са посланията на този ден? За ролята на семейството и Църквата при изграждането..

публикувано на 22.11.20 в 08:05

Християнски перспективи на личността

Човешката личност е единствената от Божиите създания, която сама, от себе си, свободно и уникално е извикана от Бога „да бъде“. За ценността на човешката личност. Може ли тя да се обезличи? В притчата за добрия самарянин Христос отговаря директно на..

публикувано на 15.11.20 в 08:05

Силата на вярата ни във време на изпитания

В наши дни, както и по времето на Христос, има множество болни, както има и лечители, които благоразумният човек не бива да пренебрегва. Но дали е достатъчна и силна нашата вяра?  Когато дойдат минути на изпитания, дали сме готови да надживеем..

публикувано на 08.11.20 в 08:05

Основата на християнството – любовта

„Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека. Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, –..

публикувано на 01.11.20 в 08:05

Християнската тема в киното

Повод за разговор e книгата „Християнското кино. Топики на сакралното в кинематографията“  на д -р Слава Янакиева, която е гост в "Благовестие". Авторката е културолог, като изследванията ѝ са в областта на религиозното кино и медиите, както и на..

публикувано на 25.10.20 в 08:05

Какво означава името ти да бъде написано на небесата

В деня на св. евангелист Лука и на св. Злата Мъгленска –  разговар за издевателствата над Църквата по време на комунизма заедно с д-р Венцислав Каравълчев . Повод е новоизлязлата му книга „Репресивната политика на комунистическата власт срещу..

публикувано на 18.10.20 в 08:05

Кой как приема Словото Божие

В тази неделя след Кръстовден се чества паметта на св. Отци от седемте Вселенски събора - едни от най-добрите сеячи на словото Божие, след Христос и апостолите. В този ден литургийното евангелско четиво е притчата за сеяча от евангелието на Лука...

публикувано на 11.10.20 в 08:05

Христовият морал

Християнството е начин на живот, в който всеки е отговорен не само сам за себе си, но и за отношенията си към своите ближни. Дори и към враговете си. За нас звучи неестествено да обичаме враговете си, но след като Синът Божи го е поискал от..

публикувано на 04.10.20 в 08:05

Ловци на човеци

Евангелското четиво от Първата Неделя след Неделя подир Въздвижение завършва с Христовите думи, отправени към Симон Петър: “…не бой се; отсега ще ловиш човеци“ и след като изтеглят корабите на брега, бъдещите апостоли Иаков, Иоан и Симон,..

публикувано на 27.09.20 в 08:05