Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Послания за мир и красота в празничния новогодишен концерт на Виенската филхармония – директно от Златната зала „Музикферайн”, на 1 януари, от 12.15 часа

„Традициите не са това, което бяха” гласеше една шеговита реклама, превзела преди няколко години телевизионните екрани. Тя обаче е безсилна пред постоянството и оптимизма, с който всяка година, точно на 1 януари, виенските филхармоници обединяват любителите на музиката от цял сват и ги зареждат с красота и добро настроение за предстоящите 365 дни! А тази година традиционната им изява се очаква да бъде по-празнична от всякога, защото събира накуп няколко знаменателни годишнини: 75 години от първия Новогодишен концерт, състоял се на 31 декември 1939 година, два пъти повече – 150 години – от взетото през 1864 година решение от страна на Кайзер Франц Йозеф да построи сграда за Дружеството на приятелите на музиката – „Музикферайн”; 150 години и от рождението на големия немски композитор Рихард Щраус – почетен член на Виенския филхармоничен оркестър, чийто главен диригент е бил в периода 1919 - 1924 година...

Специален акцент в концерта ще бъде и 100-годишнината от обявяването на началото на Първата световна война. Юбилеят ще бъде отбелязан с изпълнение на валса на Йозеф Щраус „Палми на мира”, опус 207.
Изобщо темата за мира е водеща в тазгодишната проява на Виенските филхармоници – в своята програма те са включили и валса на Йохан Щраус „Прегърнете се, милиони” (произведението е посветено на композитора Йоханес Брамс, близък приятел и колега на Щраус, а също така е израз и на почит към Шилер и Бетовен, въплътили в своите творби „Ода на радостта” и „Девета симфония” идеята за мира и братството между народите). Не е случаен и изборът на диригент – за втори път пред прочутия оркестър ще застане не друг, а самият Даниел Баренбойм – един от най-изтъкнатите защитници на мира в световен мащаб. Музикантът, известен със своите пацифистки убеждения, също има своя своеобразен „юбилей”, свързан с Виена – през 2014 се навършват 25 години от първата му съвместна изява с виенските филхармоници! За сметка на това пък Михаел Байер, който през 2013 доказа таланта си при подготовката на традиционния летен концерт на виенската филхармония „Концерт в лятна нощ”, прави своя „дебют” в Новогодишния концерт – досега режисьор на неповторимия музикален спектакъл, в който по традиция участва и балетът на Виенската Щатсопер, беше Брайън Лардж.

Да попаднеш в Златната зала на „Музикферайн” на 1 януари е възможност, за която мечтаят мнозина. Естествено, не става дума за пожизнените „абонаменти” за ложите и най-добрите места в партера, които принадлежат на най-аристократичните виенски фамилии и се предават по наследство – за щастие освен тях има и билети за „простосмъртните”, чиито цени варират между 30 и 940 евро! Всяка година в Интернет се разиграва специална томбола, а щастливците, които я спечелят, имат право да си закупят билет и да осъществят мечтата на живота си. Ако не сте сред тях обаче, не се отчайвайте – програма „Христо Ботев” ще ви пренесе директно в центъра на събитието чрез нашето пряко предаване. Започваме точно в 12.15 часа – бъдете с нас и нека заедно започнем новата година с красота... и с музиката на фамилия Щраус, Йозеф Ланер, Йозеф Хелмесбергер и Рихард Щраус!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуване на детско-юношеска филхармония „Пионер“ във Виена

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета по..

публикувано на 13.06.21 в 08:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по план, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София..

публикувано на 12.06.21 в 11:15

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс),..

публикувано на 12.06.21 в 09:55

Опера в Летния театър

На 11 юни започва 12-ото издание на летния фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна, като някои от предложените събития са част и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Представленията са общо двадесет и едно – седем са премиери. Отново в програмата ще има опера, оперета, мюзикъл, балет и концерти. Първото събитие е посветено..

публикувано на 10.06.21 в 18:10
Абисал Гергиев (вляво) и Заурбек Гугкаев

Синът и племенникът на Валерий Гергиев излизат на сцената на зала "България"

На 10 юни столичната публика може да види заедно двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития руски диригент. Това са големият му син Абисал Гергиев и племенникът му Заурбек Гугкаев.  21-годишният Абисал е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионалната сцена през 2016 под диригентството на баща си и..

обновено на 10.06.21 в 16:02