Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послания за мир и красота в празничния новогодишен концерт на Виенската филхармония – директно от Златната зала „Музикферайн”, на 1 януари, от 12.15 часа

„Традициите не са това, което бяха” гласеше една шеговита реклама, превзела преди няколко години телевизионните екрани. Тя обаче е безсилна пред постоянството и оптимизма, с който всяка година, точно на 1 януари, виенските филхармоници обединяват любителите на музиката от цял сват и ги зареждат с красота и добро настроение за предстоящите 365 дни! А тази година традиционната им изява се очаква да бъде по-празнична от всякога, защото събира накуп няколко знаменателни годишнини: 75 години от първия Новогодишен концерт, състоял се на 31 декември 1939 година, два пъти повече – 150 години – от взетото през 1864 година решение от страна на Кайзер Франц Йозеф да построи сграда за Дружеството на приятелите на музиката – „Музикферайн”; 150 години и от рождението на големия немски композитор Рихард Щраус – почетен член на Виенския филхармоничен оркестър, чийто главен диригент е бил в периода 1919 - 1924 година...

Специален акцент в концерта ще бъде и 100-годишнината от обявяването на началото на Първата световна война. Юбилеят ще бъде отбелязан с изпълнение на валса на Йозеф Щраус „Палми на мира”, опус 207.
Изобщо темата за мира е водеща в тазгодишната проява на Виенските филхармоници – в своята програма те са включили и валса на Йохан Щраус „Прегърнете се, милиони” (произведението е посветено на композитора Йоханес Брамс, близък приятел и колега на Щраус, а също така е израз и на почит към Шилер и Бетовен, въплътили в своите творби „Ода на радостта” и „Девета симфония” идеята за мира и братството между народите). Не е случаен и изборът на диригент – за втори път пред прочутия оркестър ще застане не друг, а самият Даниел Баренбойм – един от най-изтъкнатите защитници на мира в световен мащаб. Музикантът, известен със своите пацифистки убеждения, също има своя своеобразен „юбилей”, свързан с Виена – през 2014 се навършват 25 години от първата му съвместна изява с виенските филхармоници! За сметка на това пък Михаел Байер, който през 2013 доказа таланта си при подготовката на традиционния летен концерт на виенската филхармония „Концерт в лятна нощ”, прави своя „дебют” в Новогодишния концерт – досега режисьор на неповторимия музикален спектакъл, в който по традиция участва и балетът на Виенската Щатсопер, беше Брайън Лардж.

Да попаднеш в Златната зала на „Музикферайн” на 1 януари е възможност, за която мечтаят мнозина. Естествено, не става дума за пожизнените „абонаменти” за ложите и най-добрите места в партера, които принадлежат на най-аристократичните виенски фамилии и се предават по наследство – за щастие освен тях има и билети за „простосмъртните”, чиито цени варират между 30 и 940 евро! Всяка година в Интернет се разиграва специална томбола, а щастливците, които я спечелят, имат право да си закупят билет и да осъществят мечтата на живота си. Ако не сте сред тях обаче, не се отчайвайте – програма „Христо Ботев” ще ви пренесе директно в центъра на събитието чрез нашето пряко предаване. Започваме точно в 12.15 часа – бъдете с нас и нека заедно започнем новата година с красота... и с музиката на фамилия Щраус, Йозеф Ланер, Йозеф Хелмесбергер и Рихард Щраус!

По публикацията работи: Аделина Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Илиевски и Светлина Стоянова

Симфоничният оркестър на БНР поставя музикалното начало на 40-ата "Аполония"

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива официално тази вечер четирдесетото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол.  Създаден  през 1948 година, Симфоничният оркестър на БНР и до днес играе важна роля в музикалния  живот на столицата и не само. Съставът поддържа един изключително широк репертоар. Той не само..

публикувано на 29.08.24 в 14:30

Модерна Британия ни идва на крака: "Едитърс" в НДК

България най-после има потвърдена дата за отложения миналата година концерт на "Едитърс" – една от най-добрите съвременни европейски групи на живо. Куул Британия ни идва на крака за шоу в зала 3 на НДК на 29 август . Събитието е част от серията Sofia Solid , която тази година предложи силни изяви на Кори Тейлър, "Мегадет", Брус Дикинсън и "Дъ..

публикувано на 26.08.24 в 12:29
Цветан Цветанов и Людмил Фотев

Вавилонските кули на джаза и бирата

Вавилонската фонотека и Джаз+дуенде се редуват през седмица в самото ѝ начало половин час след полунощ. В изданието от 19 август бяха заедно в ефир, домакин – Цветан Цветанов, гост – Людмил Фотев. Приказката им гради с общите за джаза и бирата съставки – фийлинг, суинг и импро моменти, респективните им вавилонски кули. Става дума и за глобалните им..

публикувано на 19.08.24 в 18:28
Жорж Претр

Жорж Претр – Maestro con brio

В съботната  вечер ви предлагам операта "Фауст“ от Шарл Гуно – култов запис от края на 70-те години и неоспорим за мнозина връх в пребогатата дискографска колекция на Жорж Претр. На 14 август се навърши столетие от рождението на великия маестро. "Жорж Претр е не само диригент с огромен опит, който познава в детайли занаята, но преди всичко артист със..

публикувано на 17.08.24 в 08:00

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2024

16 август Изпълнения на вокален ансамбъл "Талис сколарс" с диригент Питър Филипс. 3.00 часа – Орландо Гибънс (1583-1625), O clap your hands (Пляскайте с ръце). 3.06 часа – Томас Талис (ок.1505-1585), Suscipe quaeso Domine (Моля, приеми, Господи). 3.16 часа – Нико Ашер Мули (р.1981), Rough Notes (Груби бележки). 3.26 часа – Уйлям Бърд (1543-1623), Tribue..

публикувано на 14.08.24 в 16:30