Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севлиево очаква повече туристи, след като средновековният град Хоталич стане археологическа атракция

Снимка: БГНЕС

Севлиево очаква увеличаване на броя на туристите, след като средновековният град и крепост Хоталич, предшественик на днешното населено място, беше превърнат в археологическа атракция. Работата по проекта, финансиран с европейски средства, продължи две години.

Средновековният град се намира на 4 километра от Севлиево. Възникнал като ранно византийска крепост и селище, той просъществувал до 17 век. Някогашният укрепен външен град с четири квартала, църкви и работилници, и болярско жилище във вътрешността на крепостта, е проучван от археолози десетилетия наред. Историческото селище Хоталич е паметник на културата с национално значение. С 4 милиона лева от Оперативната програма «Регионално развитие» бяха реставрирани и консервирани църкви, крепостни кули и порти, а за онагледяване бита на жителите на Хоталич са реставрирани три средновековни къщи. Изграден е информационен център за посетителите, направени са беседки и пейки, оформени са пътеки, помислено е за озеленяване и за архитектурно осветление. Асфалтиран е пътят до историческото място, на разположение на туристите е новоизграденият паркинг



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14