Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на хумора и сатирата в Габрово посвети изложба на празника Трифон Зарезан

Снимка: gabrovo.bg

Домът на хумора и сатирата в Габрово посвети изложба на един от най-обичаните зимни празници - Трифон Зарезан. Темата за виното и празничната веселба е отразена в колоритните картини на наши утвърдени майстори на четката и длетото.

Ярките цветове и пъстрите багри на платната, изразителните форми на малките пластики впечатляват посетителите на Веселата габровска къща. Колекцията от живописни платна и пластики, наречена „Мъжки времена”, представя избрани творби от художествения фонд „Хумор на народите”. Трудовият делник и веселият празник са отразени в картините на класиците Стоян Венев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов. За отколешните български зимни празници и традиции, за обичая, свързан с мъжката чест и достойнство, разказват платната, подредени по случай Трифон Зарезан.

В експозицията са показани творби от изключително яркия и самобитен Кеазим Исинов и от художника на селския бит Методи Душков. 11 малки пластики на Ставри Калинов, Димитър Рашков и Димитър Сотиров разкриват темата за зимните веселби. Любителите на изящните изкуства могат да видят изложбата до 15-и март.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14