Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) организира конференция на тема "Знаете ли какво ядете?". Целта на форума е да се предизвика дискусия по прилагането на българското и европейско законодателство, свързано с безопасността на храните.
Според промените в европейското законодателство, влезли в сила от началото на тази година, етикетите върху храните трябва да съдържат много по-подробна и опростена информация както за съдържанието на продуктите, така и за техния произход и съдържаните алергени.
Какви други промени се подготвят, ще се посочва ли произходът на суровината, от която са приготвени продуктите, ще бъде ли наложена забрана върху производството на хидрогенираните масла - отговор на тези въпроси ще даде евродепутатът Антония Първанова.
Експерти от Агенцията по храните ще разяснят как България въвежда и спазва нормите за безопасност на храните.
На финала на форума, по инициатива на малки семейни ферми и преработватели, ще има дегустация на традиционни български продукти, сред които е и малко познатият продукт от месо "Напфавок", произвеждан в разложкото село Горно Драгнище, пловдивски рачел, пресен биволски кашкавал, традиционни български лютеници, занаятчийски квасен хляб и вина от малки изби.
В рубриката "Темите на деня" разговаряхме с Милена Статева , доктор по психология и социален психолог, която ни разказа за един иновативен метод за..
"Крадецът на праскови" е нова българска опера по едноименната повест на Емилиян Станев, чиято втора премиера предстои утре (21 декември) от 19 ч. в..
"Обадете се по-късно – в кома съм" е премиерен спектакъл в Сатиричния театър "Алеко Константинов" по пиесата на Жан Пиер Мартинез "Критично..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg