Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър днес е кулминацията и завършекът на продължилата 10 дни празнична фиеста

Снимка: Бранислава Бобанац

В Кипър днес е кулминацията и завършекът на продължилата 10 дни празнична фиеста. Големи паради и балове слагат край на пищните карнавали на острова, а утре кипърци отбелязват много празнично началото на Великите пости. Голям карнавален парад, карнавален бал, много музика и фойерверки изпълват днешния ден в Кипър. Най-зрелищният и пищен финал на карнавала по традиция е в крайбрежния град Лимасол, кипърската “столица” на фестивалите.

Големият карнавален парад в Лимасол продължава през целия следобед. В края на седмицата, в която заради скандалите около бъдещата приватизация в Кипър тройката международни кредитори отново бе главен герой в страната, шествието се води от своебразен неин “представител” - Крал Меморандум Велики. Кралят на карнавала тази година бе наречен на подписаното споразумение за финансова помощ за Кипър, под чийто знак мина цялата година, а това предстои и за следващите.

Заедно с Крал Меморандум Велики е свитата му, музиканти, танцьори, оркестри, мажоретни състави, групи и индивидуални участници, които дефилират по улиците на Лимасол под звуците на карнавалната музика. Очаква се в парада да се включат рекорден брой участници – повече от 120 платформи и над 12 000 души. Хиляди жители на Лимасол, гости от цялата страна и много туристи по традиция се стичат като зрители към грандиозното зрелище. Завършекът на празника е Големият карнавален бал. Прощалната карнавална фиеста тази вечер включва конкурс за маскараден костюм, много музика и танци. Фойерверки ще озарят града.

В традиционния карнавален парад в град Пафос в събота участваха и децата, учителите и родители от българското училище там, които представиха български мартенски обичаи. Детски карнавали бяха организирани и в други български училища на острова.

И тази година – въпреки "тройката" и икономическата криза, карнавалните дни в Кипър бяха изпълнени с много празнично настроение, веселие, концерти и конкурси. По този начин организаторите искаха да дадат възможност на кипърците да се забавляват и поне временно да забравят трудностите на всекидневието си, да си поемат дъх, а след карнавала с нови сили да се борят с кризата.

Забавленията в Кипър стихват пред първия ден на Великите пости – Чист понеделник, или Катара дефтера в Кипър. Той е официален неработен ден, в който по традиция на острова се пускат хвърчила.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14