Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кинодейците искат актуализиране на държавната помощ за българското кино

Българската филмова общност изпрати декларация, адресирана до всички възможни институции в държавата, за да сигнализира, че Законът за филмовата индустрия не се изпълнява. За тази година са предвидени с близо 6 млн. лева или една трета по-малко от държавната помощ за българското кино, която по закон трябва да е почти 19 млн. лева. А това на практика означава 6 български филма по-малко за 2014 година.
Възстановяването на Законът за филмовата индустрия в първоначалния му вид беше завоевание на гилдията на кинотворците през 2010 година. Според тях неизпълнението му поставя под въпрос развитието на българското кино. Отговорът на министъра на културата Петър Стоянович е, че се надява въпросът да бъде решен с някои от следващите бюджети, а министерството няма възможност да отпусне допълнителни средства за родното кино.
Със събеседниците: Диана Андреева, директор на „Обсерваторията за икономика на културата”, Галя Тонева от „Асоциацията на филмовите продуценти” и Георги Чолаков, и.д. директор на Националния филмов център в „Какво се случва”, разговаряме за това ще приемат ли този отговор кинодейците или отново ще станем свидетели на „бунта на киното”?

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният куклен театър в Габрово празнува 50 години

В Габрово Държавният куклен театър празнува 50 години от своето обособяване като професионален театър. Годишнината се отбелязва с различни инициативи, сред които нови премиерни заглавия и ретроспективна изложба. Одържавяването на кукления театър в Габрово става факт на 1.01.1971 г. През 1979 година е открита новата сграда на кукления театър, която се..

публикувано на 03.08.21 в 08:10
Марта Джурина, серия „Touchpoint“

БАЗА 2021

Вече 14 години конкурсът за наградата БАЗА е събитието, което артсредите и публиката на съвременното изкуство очакват с нетърпение всяко лято. Вълнението е и защото става дума за млади автори до 35 години – интересно и важно е как виждат те света, включително и този на изкуството.  Жури с международно участие номинира художниците, те представят..

публикувано на 03.08.21 в 08:00

Стар занаят в нова дреха

Плъстенето на вълна е умение, което отстъпва на тъкането, след като човечеството открива стана.  Както много други умения, и плъстенето на вълна се възражда благодарение на усилията на редица млади занаятчии, чиито произведения често са по-близо до изкуството, отколкото до занаята и неговите корени. Това означава, че освен различни нови техники,..

публикувано на 02.08.21 в 16:15

Василка Петрова-Хаджипапа: Всеки намира в поезията едно огледало на живота си

Външният свят е някакъв вид декор. Поезията е там, където се разхождаме из пейзажите на нашите души. Вярвам, че всеки читател намира в поезията едно огледало и на своя живот, казва  поетесата и преводач Василка Петрова-Хаджипапа. Тя представя в предаването "Артефир" своята книга с избрани и нови стихове, наречена „Огледални вселени“...

публикувано на 02.08.21 в 13:05

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05