Какво се случва

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 18.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Чавдар Николов

Смелост в политическата карикатура е да преодолееш собствените си задръжки

"Прас-прес" навърши пет години и авторите му казват, че все още са невъзпитани и млади и имат хъс да ни показват несъстоятелността на политиците у нас.  "Прас-прес"  е дело на карикатуристите Чавдар и Алла Георгиеви, Чавдар Николов и Христо Комарницки...

публикувано на 25.05.22 в 12:53

Езикът – този любим човек

Езикът, подобно на родния ни град, подобно на страната, на която принадлежим, е един от любимите ни хора, към които трябва да подхождаме с грижа. Опознаваме го, харесваме го, доверяваме му се, но това не ни пречи да му се ядосваме за всички малки кривини,..

публикувано на 25.05.22 в 09:10

Обединени в различията си или разединени в интересите си

Първо се подава едната ръка, след нея и другата. Тялото стои твърдо на повърхността, независимо каква е тя, готово да преодолее всичко. Ръцете вече са опънати като струни и чакат. Чакат другото тяло да се отпусне в тях. Човекът в тялото е чел Хемингуей,..

публикувано на 18.05.22 в 09:05

Урок по алтруизъм със световнопризнатия проф. Минко Балкански

"Бъди скромен, бъди добър", гласно и негласно шептят писмата на Миню Балкански до неговия син – световнопризнатия професор по физика, един от най-значимите учени на нашето време, проправил пътя на България към катедрата на света, преподавателя в..

публикувано на 11.05.22 в 08:25
Мартин Джачков

Има ли среда за изящното изкуство в България

"Изящното изкуство трябва да излезе извън периферията на българската култура и най-вече извън периферията на приоритетите на Министерството на културата", смята портетистът Мартин Джачков, чиито творби стоят редом до тези на Салвадор Дали. В "Какво..

публикувано на 10.05.22 в 18:46

Европа утре – по-добрите Съединени щати

В Деня на Европа в студиото на "Какво се случва" за бъдещето на европейската идея говориха Илияна Маринкова, завършила журналистика в Софийския университет, Жанин Ал-Шаргаби, студентка по право и мениджър на Националния отбор по дебати и Благослав..

публикувано на 10.05.22 в 14:10

Започна първият Национален фестивал на българското кино "Васил Гендов"

63 филма, 36 категории, 8 дни , които дават възможност на зрителите, при това напълно безплатно, да изживеят киното колективно, но да го преживеят самостоятелно – това предлага новият Национален фестивал на българското кино. Той започна на 2 май и ще..

публикувано на 04.05.22 в 13:01
Гробницата на Севт III в могилата Голяма Косматка

Невидимата битка за съхранение на културното ни наследство

"Вече е станала класическа фразата, че ако един реставратор си е свършил работата, той остава невидим за публиката. Нашият труд не е свързан със създаването на ново произведение, а с обгрижването на вече създадени такива и то с цел да бъде съхранена..

публикувано на 28.04.22 в 08:50

Пред огледалото с иконописеца Диан Костов

За иконата като мост между човешкото сърце и Бог разказва в предаването "Какво се случва“ съвременният зограф Диан Костов: "Нашата работа, работата на зографите е, чрез материални вещества – бои, четки, дъски, стени – да пресъздадем духа“. Това е..

публикувано на 28.04.22 в 08:45

Шахматът и стратегиите на Аз-а

Като всичко, създадено на този свят, и войната се случва първо в главата на човек. Съзнанието визуализира нейните начала, хоризонти и вертикали, нейните измерения и възможности, но най-вече нейния край. Него съзнанието предвижда благодарение на безброй..

публикувано на 27.04.22 в 09:05