Какво се случва

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 18.00 часа


"Какво се случва" е предаване за култура, коментар и анализ. То търси и дискутира причините за културните факти, появата на съвременните явления и тяхното значение. Културата, разбирана не само като набор от жанрове, а в по-широк аспект – култура на общуване, култура на недоволството, култура на говоренето, културата като игра, културата като убежище и др. Предаването търси поглед към съвременните форми на взаимодействие на изкуството с публиките и проблемите на обществото.

Екип на предаването: Мариана Ганчева, Милена Лекова, Надежда Атанасова, Таня Димова, Яна Пункина.

Публикации

Фигурален портрет на Галин Малакчиев - мултипликации

Скулпторът Крум Дамянов, който промени представата за паметник

В Художествената галерия в град Кюстендил, сред картините на Владимир Димитров-Майстора, до 30 септември можете да разгледате впечатляващата мащабна изложба на академик Крум Дамянов.  "Скулптура и процес" представя творчеството на големия български..

публикувано на 29.09.23 в 14:39
Меглена Караламбова и Венцислав Сариев

За киното с Меглена Караламбова

Има хора светове. От тях се учиш на живот, на достойнство, ценности и смисъл, от тях разбираш защо ни има въобще и колко голяма и важна вселена е изкуството. Такъв човек е Меглена Караламбова – грандама в българския театър, голямо име в родното ни кино,..

публикувано на 28.09.23 в 17:59

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И..

публикувано на 28.09.23 в 17:06

"Ши-зи-про" и театърът без сценарий

Импровизационният театър дава свобода на изразяване и възпира вътрешния критик в нас – според актьорите от трупата на "Ши-зи-про". За поредна година те организираха Международен фестивал на импровизационния театър, който събра гости от четири държави и..

публикувано на 28.09.23 в 12:59
Людмила Сланева и Евелина Бибова

"Чума" – филмова история за силата на саможертвата

Да бъдеш до скъп на сърцето си човек, когато смъртта го обвива в обятията си, е трудна, но завладяваща история за саможертвата. Майстор като Йордан Йовков има усета да разкаже за тази форма на любов така, че да четеш – и място да не си намериш. Проф...

публикувано на 28.09.23 в 09:10

Робът е предател, свободният човек не е

Проф. Георги Дюлгеров – тази институция в българското кино, както го наричат всички , представи на "Златна роза" 2023 новия си филм "Записки по едно предателство" . Той е вдъхновен от епохалните "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов..

публикувано на 27.09.23 в 15:01
Финисаж - Крум Дамянов, ХГ “Владимир Димитров - Майстора“ в Кюстендил

Финисаж в ефира

В Кюстендилската галерия "Владимир Димитров - Майстора" се закрива изложбата на акад. Крум Дамянов – "Скулптура и процес" с творби и композиции на скулптора академик Крум Дамянов. Експозицията е нетрадиционна и показва освен готови завършени..

публикувано на 27.09.23 в 10:24

Българин е стратегически консултант на Виенския панаир за съвременно изкуство

Стефан Стоянов има дългогодишна кариера като артмениджър и съветник в света на съвременното изкуство. От началото на годината той е стратегически консултант на Виенския панаир за съвременно изкуство, който се смята за прозорец към Централна и Източна..

публикувано на 27.09.23 в 08:45

За първи път "Уроците на Блага" се срещна с българската си публика

Филмът, който всички очакваха – "Уроците на Блага", се срещна за първи път с българската си публика на 41-вата "Златна роза" . Носителят на три награди от тазгодишния фестивал в Карлови Вари – за най-добър филм, за най-добра женска роля в лицето на Ели..

публикувано на 26.09.23 в 17:53

Парченца улично изкуство

"Street art за вкъщи" е проект на фондация "Visionary" и "Sito studio" София, в рамките на която 16 художници на градското изкуство от България  и чужбина ще обединят усилията си и ще представят уникална изложба с принтове, които след това ще могат да се..

публикувано на 26.09.23 в 16:56