Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Търси се лидер

В центъра на обществения живот е темата за модерното политическо лидерство. А тя повдига множество въпроси. Какъв трябва да бъде днешният лидер? Как трябва да изглежда той? Какви качества е необходимо да притежава? Какви трябва да бъдат действията му?..

публикувано на 26.10.20 в 17:07

Сюжети на страха

Вероятно сами сте усетили влиянието на пандемията върху страховете си. Несигурност, недоверие, неистини – всички тези думи, започващи с „не“, станаха удивително актуални през последните месеци. Страхът ни е общ, но проявленията му са различни и..

публикувано на 20.10.20 в 12:21

Филм разказва вкусните думи на Радичков

Защо Радичковото слово е толкова красиво? Каква е причината писателят да пише така интересно? Какво кара читателите да препрочитат думите му и защо няма насита жаждата им за магическия му реализъм? Отговорите на тези въпроси проф. Любимир..

публикувано на 10.10.20 в 09:05
Кадър от снимачната площадка

„Пепел върху слънцето“ – дебютът на братя Калинови в киното

Един разказ за отговорността – такъв е дебютният филм на братя Калинови „Пепел върху слънцето“, според двама от тях – режисьорът Богомил (или за по-кратко Бо) Калинов и продуцентът и съсценарист Калин Калинов. Премиерата му е тази вечер от 19:30..

публикувано на 09.10.20 в 14:15

Мария Касимова-Моасе и нейната булчинска рокля

„Булчинската рокля далеч не е само някаква метафора на женското, в какъвто и да е смисъл употребено това понятие, това е метафора изобщо за мечтата. За това, което искам да ми се случи и за това, което реално ми се случва. За това, че понякога..

публикувано на 02.10.20 в 18:10

Поглед към София

Всяка година на 17 септември думите на апостол Павел до коринтяните си проправят път към душите на хората. Във времето, в което живеем – и към страниците им във Фейсбук, но не това е важното. Важното е, че не често, не в повечето случаи, а..

публикувано на 18.09.20 в 19:45

Интелектуалци и кризи – начини на употреба

Въпросът „Къде са интелектуалците?“ се появява често по време на кризи. Според професор Ивайло Знеполски от поне 30 години се наблюдава ситуация, когато в трудни моменти обществото, медиите и дори самите политици се сещат за интелектуалците. Интересът..

публикувано на 14.09.20 в 14:47

Културата на протеста

Човек е създаден да се приспособява – към природата, към света, към другите, към себе си. Но създаден ли е да свиква – с болката, с несправедливостта, с неравенството, с подтисничеството, с отхвърлянето? Кога и какво може да накара човек да каже не просто..

публикувано на 19.06.20 в 19:05

Всички сме лесни за манипулиране в този сложен свят

„Емоциите ни са решаващи при възприемането на информацията, което обяснява и факта, че лесно се подвеждаме по фалшиви новини и конспирации, казва психологът Слави Стоев. Наистина много често най-влияещите неща в живота ни не се решават на ниво, до..

публикувано на 15.06.20 в 14:58

Българското общество по индианистика навърши 30 години

„Орловия Кръг“ е първото българско сдружение, което сериозно се занимава с историята и културата на североамериканските индианци. Членовете му превеждат текстове, издават алманах, изучават в детайли разликите между племената, организират възстановки, на..

публикувано на 16.03.20 в 13:24