Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Българското общество по индианистика навърши 30 години

„Орловия Кръг“ е първото българско сдружение, което сериозно се занимава с историята и културата на североамериканските индианци. Членовете му превеждат текстове, издават алманах, изучават в детайли разликите между племената, организират възстановки, на..

публикувано на 16.03.20 в 13:24

Димитър Узунов: Как да създадем и разкажем хубава история

Димитър Узунов е продуцент, театрален режисьор и сценарист. Учил е в Университета Париж 8 и Brooklyn College в Ню Йорк. Седи зад компанията Famille Mundi и е съосновател на Arte Urbana Collectif. А на 11 март ще води уоркшопа: „Creative Storytelling: Как да..

публикувано на 10.03.20 в 16:30
Харви Уайнстийн при явяването му в щатския върховен съд на Ню Йорк

Сексуалният тормоз навлиза и в киното

39 години едно име в Холивуд беше равнозначно на най-мастития продуцент в света. Днес то е еквивалент предимно на „срама на Холивуд“, а мъжът, който го носи, го грозят до 29 години затвор. Харви Уайнстийн беше признат за виновен по две от петте..

публикувано на 28.02.20 в 19:10

Заекът на Дюрер падна под ноктите на един византийски сокол

Първата самостоятелна изложба на младия изкуствовед и куратор в СГХГ Любен Домозетски е подредена в малката столична галерия Little Bird Place, която представя произведения, свързани с природата, биологичните видове и екологията.  Заглавието..

публикувано на 25.02.20 в 15:14

Карл Лагерфелд – да бъдеш или да изглеждаш

Измина една година без кайзера на модните подиуми, кръстника на модата – Карл Лагерфелд. Целият свят познава стила му, но малцина познават личността му. Модната икона винаги се е криела зад маски. Самият Лагерфелд признава: „Искам да съм като привидение,..

публикувано на 21.02.20 в 18:55

Лекарствата в древността

Така наречените „лекарственици” съдържат древното познание на хората за билките  и рецептите за тяхното приготвяне. Те достигат до нас през вековете най-често в преводи от гръцки език. Според сведенията от лекарствениците българите са страдали от..

публикувано на 17.02.20 в 13:59

Истории от Африка

Една европейка в Африка! Едно научно пътешествие в Източна Африка. Една изпълнена мечта. Защото Африка е много голяма – тя е изключително красив и богат континент. "Едно предмодерно, доиндустриално общество, което се намира в процес на много сложна..

публикувано на 10.02.20 в 14:46

Титаните на портретната фотография

Седем. Толкова са майсторите на портретната фотография, за които Софийската фотографска школа ще разкаже в открита лекция. Класици и съвременници, които са оставили следа в историята на жанровата фотография. Ричард Аведън, Филип Холсман, Даян Арбъс, Стив..

публикувано на 24.01.20 в 18:30

Добавената реалност влиза в класната стая

Всяка година около 15 000 деца отпадат от училищата още на етап начално и основно образование, посочи в „Какво се случва“ предприемачът Венцислав Луканов. Той е българската връзка с австрийската компания, която възнамерява да вкара добавената реалност в..

обновено на 24.12.19 в 13:11

Кино „Влайкова“ набира средства за нова прожекционна машина

Едно от емблематичните кина в София – кино „Влайкова“, започна кампания за набиране на средства. Те са необходими за закупуването на нова прожекционна машина. В момента киното радва зрителите си с помощта на непрофесионална техника. Това ограничава..

публикувано на 06.12.19 в 19:05