Какво се случва

петък
от 18.30 до 19.30 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Особености на кенсъл културата

Кенсъл култура най-общо означава отричане на дадена личност и нейните постижения с порой от нападки и обиди в социалните мрежи. Това се случва след изказване на някакво непопулярно мнение, което не съвпада с обичайните линии на поведение, признати за..

публикувано на 21.04.21 в 17:45

Мемето – новият визуален виц

Александър Кузманов е автор на фейсбук страницата „Четвърто българско царство“, която се занимава с исторически хумор. Създава визуални вицове или така наречените мемета или миймове. Твърди, че младите хора знаят добре как да ги правят и, че това е..

публикувано на 13.04.21 в 12:55

Възпитанието като важен отличителен обществен белег

Отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят с теб – на това правило се подчиняват добрият стил на живот и всички кодове на поведение в обществото. Етикетът и протоколът са зависими от мултикултуралните традиции и обичаи, свързани с..

публикувано на 11.04.21 в 12:05
Татяна Лолова

Татяна Лолова – единствената

Това е тя – с неповторимата усмивка, безкрайната щедрост и гигантския талант. Казват, че нямало незаменими хора. Удобно и безсмислено твърдение, защото Таня Лолова е неговото пълно отрицание. Незаменими хора има – и тя е една от тях. Затова ще ни липсва..

публикувано на 27.03.21 в 15:25

Алтернативните уроци по кино

В София март освен женски месец (почти) винаги е бил и месец на киното. Така е заради обичания от всички киномани София филм фест, който тази година празнува своето 25-о издание, с богата програма и въпреки пандемията.  Така е и заради едно българско..

публикувано на 20.03.21 в 09:05

Съдбата на литературата за деца

Насърчаването на четенето днес често е обърнато към децата. Ползвайки обаче принципите на рекламата, то е толкова „гласовито“, че престава да върши работа и се превръща в акции по повод. Всички знаят, че четенето е важно, а децата четат все по-малко.....

публикувано на 08.03.21 в 10:00

По пътя на заглавието

В много древни култури се проповядва идеята за съществуването на връзка между човека и неговото име. Вярва се, че съдбата и характера му се предопределят тъкмо от името му. В такъв случай, ако пренесем това разбиране в изкуството, журналистиката и..

обновено на 13.02.21 в 09:33
Теа Денолюбова

Теа Денолюбова: Позитивното от пандемията е, че артистите приеха дигиталното

Домашни пърформанси и концерти, срещи със световни писатели онлайн, платформи за покупки на изкуство – всички тези нови форми се появиха за почти година от началото на пандемията. Теа Денолюбова, главен редактор на сайта за култура и..

публикувано на 02.02.21 в 14:55

Павел Митков: Важно е да действаш, дори да грешиш

Павел Митков е художник с многобройни изложби и награди. Той също е от хората, които видяха нови възможности в условията на пандемията. Прави успешна кампания „Рисувай против вируса” , измисля система за обучение по рисуване онлайн. „Целият..

публикувано на 02.02.21 в 11:23
Иво Димчев

Иво Димчев: Обичам изненадите и пречките

Иво Димчев е певец, танцьор, хореограф, текстописец, носител на много награди. Откакто започна пандемията, той изобрети нова форма на изява – домашни концерти . Хората го канят в домовете си, за да изпълни на живо любимите им песни. Броят на..

публикувано на 02.02.21 в 10:17