Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовният мост на Светите равноапостоли Кирил и Методий, по който вървим и днес

| обновено на 12.05.14 в 13:40 БНР Новини
Крепостта-замък Девин край Братислава
Снимка: sunflowers-agency.com

Някога селището се наричало Преслава. Имало е и други имена – Истрополис, Прешпорок. Като Пожон е столица на Унгария от 1536 до 1783 г. Минавайки през превратностите на времето, до 1919 г. е Пресбург. След Първата световна война влиза в състава на Чехословакия. Тогава дори се появява идея да стане Уилсъновград, на американския президент Удроу Уилсън, но надделява решението градът да бъде наречен на средновековния бохемски владетел Бретислав Първи. Добре дошли в Братислава, столицата на Словакия! Дори само фактите около името са красноречив пример за капризите на историята. Братислава е единствената столица в света, която е в непосредствена близост до две други държави – Австрия и Унгария. Любопитна подробност: до 1936 г. между Братислава и Виена е вървял трамвай. Да си на брега на Дунав в Централна Европа се оказва не само предимство, но и същинско предизвикателство. В миналото регионът на Великоморавия е бил изключително апетитен терен, на който борба за надмощие са водили различни владетели и проповедници. Това кара княз Ростислав, подобно на българския княз Борис, да търси решение чрез единението на език, народ, култура и църква. Периодът, известен като Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, остава и до днес значим духовен мост в културата на цяла Европа. Във Великоморавия Солунските братя превеждат книги и основават училище, чийто възпитаници заемат важна роля в административното, църковно и книжовно развитие на държавата. През 870 г. папа Адриан II назначава Методий за папски легат и архиепископ на Панония и Великоморавия. Дава се мощен тласък за разцвета на духовния живот и литературата в цялото славянство.
Девин има не само в Родопите у нас. Край Братислава, на Дунав, се намира крепостта-замък Девин, един от символите на Словакия. Векове наред съоръжението е служело за отбрана на града срещу нашествениците, докато през 1809 г. е разрушено от армията на Наполеон...
Много може да  се разказва за значението на  Великоморавската мисия на Светите равноапостоли. На тях са посветени над 40 църкви и паметници в Словакия. В Девин, в двора на църквата „Свети Криж” (Светият кръст), също има паметник на двамата Солунски братя. Тъкмо там и тази година за пореден път се събира българската общност от близо и далеч. Повече за тържествата разказва г-жа Маргарита Ганева, Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Словакия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20