Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магичните тайни под фонтана

БНР Новини
Подземният музей, който се намира под стария градски площад и пазар на град Краков

Няма измама. Искате ли да разберете къде в Краков си дават среща древното минало и съвременните технологии? Тогава трябва да влезете под… градския фонтан. Намира се в Стария град, включен в Списъка на ЮНЕСКО за закрила на световното културно наследство. По статут, нищо на повърхността не бива да променя своя автентичен вид. Правилото, обаче, не важи под земята.
Добре дошли в Подземния музей на Краков. От една страна, това е най-новият музей, отворен само преди няколко години. От друга - тъкмо тук ще открием най-древните артефакти от хилядолетната му история. За целта трябва да слезем на повече от 4 метра под земята. Експозицията заема 6 хиляди квадратни метра площ. В полумрака блещукат светлините на витрини и екрани. Преминаваме през нещо като завеса от пара, която в същото време играе роля на… киноекран. И се озоваваме в античността и средновековието. Не е страшно, даже е много забавно. За посетителите е подготвен истински спектакъл от впечатления.
 След много сериозна археологическа работа на разкопки, проучвания, реставрация, консервация, идва ред на високите технологии. Зад приказната среща с Магичния Краков стои огромният труд на различни специалисти, намерили най-точното място на около 700 археологически находки. Допълнително 500 са представени в електронен вид. За да бъде още по-жива и въздействаща срещата с миналото, в подземието има 600 реконструкции и цифрови изображения в 3D измерения. Работят 64 цифрови камери, 104 плеъра, 5 холограми, 30 мултимедийни формата, 8 анимационни филма и 37 монитора, които се задвижват при докосване с ръка. Невидими за окото, в пространството наоколо са вградени 28 хиляди метра кабели. Къде остава фонтанът? – Точно над главите на посетителите! Когато човек погледне нагоре, към прозрачния „таван”, вижда как над него се плиска водата от градския фонтан на площада.
Част от финансирането на обекта става със средства от общината, останалите са по проект на Европейския съюз. Експозицията на Подземието се нарича „По следите на европейската идентичност на Краков”. Едно пътуване във времето, когато туристът може не само да разгледа, но и да докосне историята, да стане част от невероятни преживявания. За тях ви разказваме в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20