Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 11 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Гост: Евгения Тагарева, изпълнителен директор на Фондация „Огънят на Орфей”. Ще говорим за Фестивала на талантите, който е проект на Младежка академия „Творчески искри”. Евгения Тагарева ще представи подготовката за Международната лятна академия „Огънят на Орфей”.
• Интервю с Димитър Христов, който откри галерия в с. Московец с изложба на скулптора Димитър Рашков.
• Интервю с Димитър Рашков за изложбите, които тази година са по повод 60-тия му рожден ден.
• Интервю с диригента Йордан Камджалов за концерта с оркестъра на Държавна опера, Пловдив.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етномузика от провинция Тирол – Австрия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Борис Карлов и Стоян Величков

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• След скоростните мерки за рестарт на Спешната помощ у нас, ще ви разкажем още един случай (по сигнал на слушател) за забавена „Бърза” помощ, довел до фатален край.
• Трудова борса: свободните работни места в „Бюрото по труда”, Шумен.
• БСП между традицията, изборите и невъзможните оставки – разговор с журналистите Руслан Йорданов, Велислава Дърева и Иво Христов.
• Истории в ефира: представяме майсторката на котленски килими Николайка Димова.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Отговор на слушателски въпрос за неустойки при върнати билети.
• „Пакетните ни почивки през лятото у нас и в чужбина – в какво да внимаваме?” – разговор с представител на Комисията за защита на потребителите. В момента в България е и представител на Европейската комисия за защита на потребителите за началото на кампания във връзка с въвеждането на Директива относно правата на потребителите, която ще влезе в сила във всички държави членки до 13 юни 2014 г., и която цели увеличаване на потребителските права.
• По пътя: места за поклоннически туризъм в Израел – кореспонденция на Феня Декало.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гост: Младата регезвезда Jahmmi Youth ще представи първия си самостоятелен сингъл „Викай”, изцяло на български език, с концерт-промоция с участието на Bobo и Skiller;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
„Темата на деня в 300 секунди”
Срок на годност - три дни

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Таня Михайлова и младите артисти от „Релакс” за резултатите от проекта за облагородяване на градската среда в София.
• Фотографът Явор Попов, председател на Българската фотографска академия за събитията от Месеца на фотографията в София и страната.
• Актьорът Владимир Пенев, режисьор на спектакъла „Агенти“ по пиесата „Гленгъри Глен Рос“ на Дейвид Мамет с премиера на сцената на Драматичен театър „Васил Друмев“ в Шумен.
• Юбилейна изложба на известния сценограф и художник Иван Славов в галерията на Съюза на българските художници на „Шипка” 6.
• Четири години художествен „Проект 0” на фондация „Отворени изкуства” в Пловдив – Владия Михайлова за мащабната инсталация на художника Кирил Кузманов.
• Какво се случва: София Поетики: Пикник на свободата – 25 години от падането на комунизма. Разговор с Ясен Атанасов.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Слушаме едни от най-виртуозните класически пиеси, тъй като ще се движим в темпо алегро виваче и престо. Ще звучат пиеси за флейта на Карл Филип Емануел Бах, за арфа на Боалдьо, за арфа и флейта на Волфганг Амадеус Моцарт, за цигулка на Николо Паганини, за пиано на Фредерик Шопен, за орган на Георг Фридрих Хендел, за цигулка и орган на Антонио Вивалди, за виолончело на Жан Филип Рамо и дори клавирно трио на Морис Равел.

от 15.30 до 16.40 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Европа без граници

• Продължава подреждането на пъзела в европейските институции след изборите за Европейски парламент.
• Съвременна Европа с поглед към миналото: как беше отбелязана 70-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия през Втората световна война.
• Полски юбилеи в България: документали записи от конференцията „Полша и ние” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, с която бяха отбелязани 65-ата годишнина от откриването на Полския институт в София, 60-ата годишнина на полонистиката в Софийския университет, 25-ата годишнина от първите свободни избори в следвоенна Полша. Интервюта с участниците в конференцията: д-р Гжегож Волк от Института на националната памет във Варшава и младата полонистка Радостина Петрова, докторантка в Софийския университет.
• Новини от Италианския фестивал в България.
• Интервю за българския Лувър.
• Европа и светът: Каква ще бъде ползата за Бразилия от Световното футболно първенство – интервю с временно управляващия посолството на страната у нас, Н. Пр. Рикардо Герра де Араужо. От него научаваме и как Латинска Америка участва в поредната седмица на Иберо-американското кино в София, която започва на 11 юни.
• Евромъдрост: полска пословица, представена от д-р Гжегож Волк.
• Стани полиглот: ще учим поредната дума на датски език, представена от Петра Олесен, преподавателка в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

от 16.40 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на комуникациите
От визуалните сигнали до GPS-системите

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Стилове в рок музиката – Соул.
След Рей Чарлз ви представяме Арета Франклин и Джеймс Браун.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
Най-старите приказки
„Тор и Гигантът” (скандинавска приказка)

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Ден преди началото на Световното първенство по футбол ви предлагаме музика от Бразилия – емблематични песни от творчеството на Антонио Карлос Жобим, Жоао Донато, Сержо Мендес, Жорже Бен Жор, Винисиус де Мораеш и други. Предвкусваме атмосферата на големия спортен празник със самба, боса нова и фънк, в изпълнение на Сержо Мендес, Стиви Уондър, Блек Айд Пийс, Индия Ари, Уил Ай Ем, Гинга, Марсело D2, Ана Каролина, Джон Леджънд, Бебел Жилберто.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контрапункт
• Спектакълът „Траектории на желанието” е главния акцент в предаването. Ще разговаряме с Боян Воденичаров, гост в студиото ще бъде Мила Искренова – двамата създатели на едно пътуване към несъзнаваното, осъществено от Балет „Арабеск”, музиката на Хайдн, Бах и Моцарт и импровизационното изкуство на Воденичаров.
• Честит рожден ден на композитора Драгомир Йосифов.
• Старо и ново в музиката, която наричаме джаз.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Нежна е нощта” от Франсис Скот Фицджералд – 8 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ще предизвика ли нови страсти провеждането на поредния гей прайд в София и с какви филми, засягащи проблема на хомосексуалните могат да помогнат за насърчаването на толерантността – разговор с част от организаторите на Sofia Pride Film Fest 2014, който ще се проведе за трета поредна година между 16 и 18 юни на лятна сцена One more кино в парка пред НДК.
• Поглед към последните събития в Турция и новата култура на протест – плакати и графити с чувство за хумор, въпреки ужасяващото полицейско насилие – интервю с Чала Айкач, преподавател по социология в Истанбул.
• София: „Поетики” и Джаз четения: „Кортасар” – поезията среща авангардната музика.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате юбилате
Американски хорове
В това издание, с помощта на прекрасни състави и интересни произведения ще се пренесем отвъд океана. Необятният северноамерикански континент ще зазвучи за нас, както в познати, така и в не толкова известни мелодии. С тях обаче, ще се опитаме да уловим пулсът на една млада за нашите европейски възгледи култура и да усетим частица от нейния дух.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25