Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Играта като книга" или едно всеотдайно, апостолско дело

БНР Новини
Капка Кънева
Снимка: БГНЕС
Художничката Капка Кънева наистина предложи на книжния пазар едно издание, което няма днес аналог у нас. В книгата си „Играта като книга” не само в исторически, но и съвременен план през вековете до днес, разглежда как са създавани книгите като игра, като мобилни пространствени издания. Не е далеч времето, когато детската книжка ще представлява фантастична игра без граници, алтернативен свят, даже по-атрактивна от компютърните игри. Това е все още мечта, но книгата на Капка Кънева ни доближава до това време.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трета книга на Саманта Швеблин на български

Първият роман на аржентинската писателка Саманта Швеблин (1978) се нарича "Отрова" и е издаден на български, както и втория – "Хиляди очи". Третата ѝ книга, публикувана у нас е сборник с разкази със заглавие "Седем празни къщи". Това е завладяваща книга, в която кратките разкази за наглед обичайни неща от нашия живот и отношенията ни с..

публикувано на 21.04.24 в 13:05

Благотворителен търг за набиране на средства за детския фестивал "Ние сме децата на реката"

Новоучредената фондация за изкуства InBetween организира благотворителен търг "Ние сме децата на реката" на 22 април в галерия "УниКредит студио" в София. Целта на инициативата е да подпомогне организирането на детски фестивал, чрез който децата и техните родители да преоткрият градските пространства и природата около тях чрез разнообразни занимания..

публикувано на 21.04.24 в 09:35
Ето така изглежда сатирикът Петър Краевски, когато е сериозен

Когато сатирикът е сериозен

Сатирикът е най-сериозен, когато пише своите сатири, но не само. Пловдивският сатирик Петър Краевски , автор и водещ на шоуто "Алтер его" по Радио Пловдив, е написал през десетилетната си писателска кариера безброй смешни текстове. Понякога обаче той показва и сериозното си лице като в стихосбирката "Смирено". Не съм поет и що се отнася до..

публикувано на 20.04.24 в 13:05
Роман Кисьов

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник  Роман Кисьов  избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот. Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната..

публикувано на 20.04.24 в 12:10

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10