Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на Чатъма: Но къде е това?

БНР Новини
Снимка: bikearea.org

Основателен въпрос, тъй като на мястото на срещата трябва да пристигнат млади хора от 18 страни, а по света освен Чатъма, има и Чатъм. Да караме поред:
Чатъм е архипелаг, на 680 км югоизточно от Нова Зеландия, през 1832 година включен в състава на нейната територия. Въпреки това, островите са в друг часови пояс, с разлика от 45 минути, спрямо новозеландското време. Само два от десетте острова на архипелага са обитаеми - и това са едноименният Чатъм и остров Пит. Местните жители са маори и мориори. Мориори са коренното население на остров Чатъм . В превод „маори” означава „нормални” или „обикновени”. Сред тях има и известни, като Кири Те Канава, която освен оперна певица, е член на Ордена на Нова Зеландия, дама-командор на ордена на Британската империя, компаньон на Ордена на Австралия. Досещате се, че това са почетни титли на славата.
От архипелага Чатъм до България има 9 часа разлика: Когато у нас е 17.00 часа, там е 8 часа сутринта. Някога на архипелага обичайно явление бил канибализмът, по-късно - забранен. Традиционната култура е полинезийска. Местните танци се наричат „хака” и „пои”. Познавачите твърдят, че са разновидност на по-познатата ни „хула”. Танцуват се под акомпанимент на флейтата „коауау”.
По название, Чатъм и Чатъма си приличат. Географски, а и в много други отношения са твърде далеч. Не ги бъркайте.
Чатъма се намира у нас, в България, на западния бряг на язовир „Голям Беглик”. Място с райска тишина и приказни гледки в сърцето на Родопите! Магична планина, с резервати, защитени местности, водопади, острови, дивечово и растително богатство, природни и културни забележителности...
Тъкмо Чатъма избират млади хора от 18 страни, като база за Международен природозащитен лагер, в периода от 14 до 20 август. Какво по-добро място, нагледен пример за екология и поставяне на важни проблеми за опазване на околната среда! За Радостина Славкова лятото на 2014 година ще остане паметно поне с няколко неща. Завършва своето висше образование - бакалавър по екоикономика. Взема участие в летния младежкия лагер. И така има възможност за среща със съмишленици от мрежата Млади приятели на Земята.
Случайно съвпадение или не, един от дните по време на лагера, 16 август, в световния календар на събитията е обявен като Международен ден за защита на озоновия слой – поредно напомняне, че балансът човек - природа е твърде крехък, а бъдещето е в ръцете на младите хора. Разказа на Радостина Славкова можете да чуете в звуковия файл.
Повече за богатата програма, която предлага горски център "Чатъма", научете на сайта им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20