Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С различни инициативи се отбелязва Успение Богородично в цялата страна

Несебър отбелязва своя празник

В деня на Успение Богородично Несебър чества празник на града. С атрактивна програма, посветена на изкуството, под мотото "Несебър - град на вдъхновенията" ще премине днешният празничен ден.

Шест концерта, 7 ателиета и изложба картини на открито пред крепостните стени са предвидени в празничната програма на Несебър. През целия ден в Стария град ще има атракции, в които жителите и гостите ще могат да се включат.

Празникът в Несебър ще започне с тържествена литургия в храм "Свето Успение Богородично" и ще завърши в полунощ с уникален 3D спектакъл на крепостните стени.

С тържествена Света литургия, водосвет и освещаване на курбан ще отбележи храмовия си празник църквата "Успение на Пресвета Богородица" в Самоков. С тържествени църковни служби своите храмови празници ще отбележат енорийските църкви в Ихтиман и Долна баня.

Пред обредния дом в Кюстендил ще има изложба на Богородични хлябове. Над 40 читалища, кметства, сдружения, групи и колективи ще покажат празнично украсени и изработени зелници, пити, баници, най-добрите ще бъдат наградени. Празникът Панагия - Въздигане на хляба, е един от големите празници на общината.

Изложба с рядко показвани икони на Света Богородица предлага на посетителите Художествената галерия в Габрово по случай днешния църковен празник. Подредени са 26 икони, рисувани от тревненските майстори. 

Информация на кореспондентите на БНР в Бургас, Кюстендил и Габрово.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14