Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Етъра се провежда фестивал на сватбените обичаи

Сватбените обичаи на наследници на банатски българи, на полянци, родопчани и тракийци ще могат да наблюдават на живо посетителите на Етнографския музей Етъра край Габрово. Това е седмото издание на фолклорния фестивал, който се провежда в двата почивни дни.

Моменти от сватбената обредност, пресъздадени сред естествения декор на Етъра, ще разкрият пред погледа на зрителите колко разнообразни са ритуалите, характерни за отделните етноси и етнографски групи по българските земи. Наследници на банатски българи, на полянци, родопчани и тракийци ще представят своите обичаи и ще внесат още колорит по чаршията на единствения музей на открито у нас. В една от залите му е подредена изложбата „Занаятите в сватбената обредност”. Посетителите ще могат да разгледат чеиза на булката, да облекат носии от Троянския край или да се включат в приготвянето на сватбени хлябове. За желаещите ще има урок по народни танци. Фолклорният фестивал е единственото по рода си събитие, представящо културното многообразие в България през призмата на сватбените ритуали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14