Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият пианист Евгени Божанов ще партнира на проф. Минчо Минчев на "Аполония"

Евгени Божанов
Снимка: Stephen Eastwood/Lynx

Тази вечер на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол за първи път ще гостува младият пианист със световно признание Евгени Божанов. Той ще партнира на именития наш цигулар проф. Минчо Минчев - новия носител на наградата "Аполон токсофорос". Концертът е в Клуб "Аполония" от 19 часа.

Макар че принадлежат към различни поколения, Минчо Минчев и Евгени Божанов успешно свирят заедно на сцената. Вече осъществиха и първите си студийни записи. Те са за БНР със сонати от Моцарт - същата програма, която днес ще чуе публиката на "Аполония". 
Минчо Минчев сподели пред "Хоризонт":
Ценното за мен в тая програма, освен цялата музика, разбира се, е  присъствието на Евгени Божанов, който за мен е един от тези артисти и музиканти български, които не само, че вече влезе в една много активна кариера, спечели невероятно много конкурси по света, но и един човек, който е непрекъснато в контакт с топ музикантите на нашето съвремие. Предстои му една изумителна кариера. Дай Боже да е жив и здрав.
След като завършва Националното училище по изкуствата "Проф.Веселин Стоянов" в Русе Евгени Божанов заминава за Германия, където живее и днес. През 2010 година печели втора награда на конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел. Става лауреат на "Ван Клайбърн"  в САЩ и печели четвърта награда на "Фредерик Шопен" във Варшава, където мнозина го смятат за фаворит за голямата награда. Тогава регламентът е променен на самия финал на конкурса, което на практика го лишава от отличието - факт, дискутиран дълго в музикалните среди. 
Колекцията от призове от престижни международни конкурси на Евгени Божанов е без аналог сред българските музиканти. Към това се добавят концертите в реномирани зали, като "Музик ферайн" във Виена и гостувания на големи фестивали.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14