Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е денят на БНР на празниците на изкуствата "Аполония"

| обновено на 03.09.14 в 15:29
10
Снимка: Булфото

Снимка БулфотоДнес е Денят на Българското национално радио на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. Открити студиа, литературно четене и голям концерт на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев и солист Васил Петров – са част от програмата на специалния радиоден.

Специален радиоден се организира за първи път на Празниците на изкуствата "Аполония". Той е посветен на 80-годишнината на БНР. Жителите и гостите на града ще могат да видят пред Амфитеатъра в Созопол оригиналната артинсталация "Радиото", както и фотоизложба, която представя в кадри историята на обществената медия.

Изключителна история, 80-годишна, и ако ние заедно, вие, ние, които работим в Националното радио, успеем да добавим няколко редчета в тази 80-годишна история, това ще бъде прекрасно и трябва да се чувстваме щастливи, каза генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Ефирът е навсякъде и ние се стремим, наистина се стремим и успяваме, поне засега, така ще бъде и следващите 100-200 години, не само да владеем ефира, но и да го предоставяме на слушателите по най-добрия начин. Ако някой от слушателите може да ме подсети за друго радио, което по този начин достига и общува със своите слушатели, както се казва, ръка за ръка, очи срещу очи и думи с думи, нека да ми съобщи, за да знаем, че не сме единствени в света, но засега според мен сме единствени в света.

Снимка БулфотоАвтори, които работят в Радиото, ще четат свои творби пред Амфитеатъра. Идеята е да покажем как БНР създава изкуство, каза известният радиоводещ Силвия Чолева: Да могат да слушат хората, които минават, да се спрат, да видят, да чуят. Мисля, че 7-8 души ще бъдем. Това, което всеки ще представи, е по 1-2 свои стихотворения.

На сцената на Амфитеатъра от 21 часа е концертът на Биг бенда на БНР. На него ще бъдат представени най-новите песни от последния албум на Васил Петров. Той обясни какво точно ще могат да чуят хората довечера: Една тема от сферата на хардрока, която е много популярна, обичана от много най-различни хора с различни вкусове. На Дейвид Ковърдейл и Ричи Блекмор, написана, която е в много специалния аранжимент на Антони Дончев, ще могат да чуят хората. Също и други филмови теми – филмова музика на Мишел Льогран, на Хенри Мансини, както и съвсем нови неща от моя репертоар, които са част от съдържанието на албума, по текстове и музика на български автори.

Разговора на Петя Янакиева с Радослав Янкулов, Васил Петров, Антони Дончев и Силвия Чолева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14