Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен започват лауреатските дни "Катя Попова"

Катя Попова
Снимка: plevenmuseum.dir.bg

С изпълнения на произведения на Джузепе Верди и Пьотр Чайковски тази вечер в Плевен започват лауреатските дни "Катя Попова".

29-ото издание на международния музикален форум събира изпълнители от Украйна, Белгия, Сърбия, Русия и България.

Участниците са 16 и основната част от тях са музиканти, съобщи Мартин Карнаовски от организаторите на фестивала.

Програмата е много интересна и разнообразна. Имаме музика от 20-и, вече от 21-ви век. Имаме музика от предкласика, класика, така че да обхванем всичко. Решихме, че не трябва да преобладава пеенето, да натежава. Неслучайно имаме китаристи, имаме флейта, хармониката и нейния брат акордеонът.

Общо над 500 са спечелените награди от лауреатите, които ще се изявят в четири музикални вечери. Най-младият участник е 11-годишната цигуларка Лора Маркова, победител в наши и международни конкурси в Португалия, Италия и Сърбия

По традиция домакин на фестивала е Плевенската филхармония.

Диригенти ще са маестро Деян Павлов и маестро Йордан Дафов.

Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 90-годишнината от рождението на голямата българска оперна певица Катя Попова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14