Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровище от византийски монети откриха археолози в Добричко

В местността Славната канара край добричкото село Дебрене археолози откриха амфора с 1200 византийски монети от VI век. По предварителни данни това е единствената в страната ни подобна находка, каза ръководителят на разкопките Боян Тотев:

Съкровище от ранновизантийски монети, най-вероятно е принадлежало на църковно лице и това е църковната лепта, която е събирана от миряните. Укрито е при нашествието, опустошило крепостта, най-вероятно на авари и славяни в края на шести век.

В крепостта има няколко археологически хоризонта, уточни Тотев:

Късноримският от четвърти и пети век, ранновизантийският от шести, а старобългарският е от десети век. Унищожавана е на три пъти от хунските нашествия, нашествията на авари и славяни и при българо-византийските войни в края на десети век.

Еднокорабната базилика не е проучена докрай. Разкрита е източната порта и северната стена. Има податки, че културните съоръжения ще бъдат уникални за Добруджа. В крепостта има и скален манастир, който никога не е проучван. За съжаление обаче има и много сериозни посегателства от иманяри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14