Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един месец с музиката на Гърция

| обновено на 22.07.15 в 11:51 БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ἄνδρα μου ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ
πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν,
πολλῶν δ’ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω ̇
πολλὰ δ’ ὅ γ’ ἐν πόντῳ πάθεν ἄλγεα ὃν κατὰ θυμόν,
ἀρνύμενος ἡν τε ψυχὴν καὶ νόστον ἑταίρων.
Ἀλλ’ οὐδ’ ὥς ἑτάρους ἐρρύσατο, ἱέμενός περ·
αὐτῶν γὰρ σφετέρησιν ἀτασθαλίῃσιν ὅλοντο,
νήπιοι, οἵ κατὰ βοῦς Ὑπερίονος ῎Ηελίοιο
ἤσθιον ̇ αὐτὰρ ὁ τοῖσιν, ἀφειλετο νοστιμ ἦμαρ ̇
τῶν ἁμόθεν γε, θεὰ θύγατερ Διός, εἰπὲ καὶ ἡμῖν.


Лесно можем да се досетим, че написаното по-горе е на древногръцки език. Запознатите с него даже знаят какво пише.
А за тези от нас, които не знаем, ще разясня, че това е откъс от първата песен на епическата поема „Одисея“ на  Омир.
Счита се, че гръцката азбука произлиза от финикийската, а историята казва, че езикът на гърците възниква през 2000 г.пр.н.е. на Балканския полуостров. С течение на вековете той се изменя и претърпява промени под влиянието на съседни и далечни държави.
Гръцката цивилизация е необхватна. Побира в себе си няколко епохи, които бележат световната история, архитектура и литература с митологични, но и фактологични истини и реални доказателства.
Тези епохи пък са донесли със себе си личности, които са се борили за съществуването на нацията, както в духовно така и в материално отношение. Нека изброим някои от тях. Александър Велики, Архимед, Евклид, Сократ, Платон, Аристотел, Еврипид, Софокъл, Омир, Сафо.
Трудно различими са границите на  историята, митологията и религията. Плавно се преплитат една в друга войните, боговете и богините, реално съществувалите хора в останалите до ден днешен ръкописи и летописи.
Но едно е сигурно – Акрополът, археологическия обект в Делфи и  Храмът на Аполон в Баса ежесекундно напомнят за миналото на Гърция.
Характерните особености на гръцката музика са пряко свързани с фолклора. От класическа до забавна, в нея винаги присъства орнамента на специфичния етнос. Гръцката музика е атрактивна и темпераментна. Привлича туристи от цял свят в таверните в страната, но намира възторжени почитатели и в много други държави. Цял свят познава Микис Теодоракис, Демис Русос, Вангелис.
Приятелите на „Музикална мрежа“ ще бъдат очаровани от красивите песни и страстни изпълнения на съвременните гръцки певци  Костас Мартакис, Иви Адаму, Никос Икономополос, Деспина Олимпиу, Ставенто, Мики Осо, Сакис Рувас, Деми, Мелисес, Йорхос Перис и други.

четвъртък, 23 юли, от 11 часа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10