Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Титани на българския дух", посветена на 1-ви ноември, откриват в Ловеч

Снимка: БГНЕС

В Ловешката регионална библиотека ще бъде открита изложба "Титани на българския дух", посветена на 1-ви ноември, Деня на народните будители.

Експозицията представя част от народните будители и тяхната заслуга за развитието на българската просвета. Посетителите ще видят писмото, с което през 1922 година Стоян Омарчевски, като министър на просвещението, предлага на  Министерския съвет датата 1-ви ноември да бъде обявена за Ден на народните будители.

В изложбата ще бъде показано и пано с хронологията на честването на празника. Ще бъдат представени още Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и първата му книга на новобългарски език "Неделник", братята Евлоги и Христо  Георгиеви, Петър Берон и "Рибния буквар", който е създаден преди 190 години. Ще бъде представен и първият български енциклопедист Лука Касъров, автор на първия у нас Енциклопедичен речник, създаден през 1899 година, чийто оригинал се съхранява в Ловешката библиотека.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 3-ти ноември. На 25-и октомври започва и състезание-игра: "Вам, будители народни!", което ще бъде от три кръга.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14