Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздадоха най-престижните германски награди за класическа музика

| обновено на 28.10.14 в 11:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тържествената церемония по връчването на наградите "Ехо Класик" 2014 на Германската звукозаписна академия (Deutsche Phono-Akademie) се превърна в празник на почитателите на музиката.

Академията съществува от 1973-та г., а наградите за класика са учредени през 1994-та г. Те са в няколко категории, в различни жанрове на класическата музика. Журито, което ги определя, се състои от 11 уважавани специалисти - музикални критици, продуценти и редактори на водещи германски издания.

В неделя вечерта в Мюнхен руската оперна звезда Анна Нетребко получи премията в категорията "Певица на годината" за трети път в кариерата си - за записите на "Верди". От мъжете бе отличен полският тенор Пьотр Бечала за участието си в записа на операта "Риголето" от Верди.

Сред призьорите - Инструменталисти на годината попадат пианистът Марк-Андре Амелен, флейтистът Еманюел Паю, виолончелистът Ян Фоглер, виолистката Табеа Цимерман, цигуларят Франк Петер Цимерман.

Диригент на годината стана Яник Незе-Сеген, а Оркестър на годината е Симфоничният оркестър на SWR Баден-Баден и Фрайбург. Наред с тях награди "Ехо Класик" 2014 получиха Хорът на Баварското радио, Беролина ансамбъл и дебютантите Сабин Дьовиел - сопран, Феликс Клийзер - валдхорна, Даниил Трифонов - пиано и Тианва Янг - цигулка. 

Интересен детайл е, че в Трио Image, което бе наградено за световна премиера на запис за албума му с музика на Маурицио Кагел, свирят двама българи - пианистът Павлин Нешев и цигуларката Гергана Гергова.

С награда за цялостно творчество бе почетен големия диригент Николаус Харнонкурт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.