Контемпо

сряда
от 19.30 до 21.30 часа
Предаване за най-стара и за най-нова музика. Подготвя се от екип, който под формата на различни рубрики всеки сезон актуализира темите, които винаги са различни. В предаването се дискутира по определените теми. Веднъж в месеца е концертен вариант с творби, избрани от слушателите. Тук могат да бъдат чути световните премиери на български и чужди творби, новооткрити старинни пиеси, както и новият прочит на произведения от бароковата епоха.

Публикации

Световна премиера на "Nexus" от Хана Кендъл

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме програма от престижния британски фестивал БиБиСи Промс от 1 август тази година, който не само се случва за първи път в Роял Албърт Хол, но и на вълните на Българското национално радио. Ще..

публикувано на 28.09.22 в 08:53

Нова музика от Фестивала в Люцерн, 2022 – I част

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме компилация от фестивалните дни в Люцерн, състояли се от 8 август до 11 септември тази година. Щастливата възможност да предложим тези произведения на слушателите се дължи на любезното съдействие на..

публикувано на 21.09.22 в 09:11

Бах, Берио и "Бийтълс" в елегантни версии на искрящия ансамбъл "Spark – The Classical Band"

В лятна концертна версия на предаването "Контемпо" представяме много интересен концерт, състоял се само преди два месеца – на 26 юни тази година в рамките на фестивала "Дни на камерната музика" в Метлах, Германия. Изпълнители са Андреа Ритер и Даниел..

публикувано на 30.08.22 в 16:05

Летни вечери с музика от жени композитори

Лятната концертна версия на предаването "Контемпо" е посветена на творчеството на жени композитори. Ще прозвучат произведения от Грейс Еванджелин Мейсън, Елизабет Огонек, Диана Со, Мирела Ивичевич, Александра Грика, Сара Немцов и Унсук Чин. Грейс..

публикувано на 23.08.22 в 12:42

"Intolleranza 1960" – в нова интерпретация от Залцбург

В предаването за съвременна музика "Контемпо" на 17 август от 19.30 часа представяме цялостен запис на операта " Intolleranza 1960" ("Нетърпимост 1960") на прочутия италиански композитор Луиджи Ноно. Изпълнението е съвсем ново – от 15 август миналата..

публикувано на 17.08.22 в 10:30

"Нетърпимост 1960", едноактна опера в две части от Луиджи Ноно

"Intolleranza 1960" ("Нетърпимост 1960") – едноактна опера в две части с музика на Луиджи Ноно и подзаглавие "Сценично действие в две части, основано върху идеята на Анджело Мария Рипелино". Либрето: Луиджи Ноно, базирано върху текстове на Анри Алег,..

публикувано на 17.08.22 в 08:45

Летни вечери с нова музика, представена в последните сезони в Сан Франциско (втора част)

В две от летните издания (13 и 20 юли) предаването за съвременна музика "Контемпо" предизвиква интереса на слушателите с произведения, създадени през ХХ и XXI век в изпълнение на Симфоничния оркестър на Сан Франциско. Програмата от 20 юли включва музика..

публикувано на 21.07.22 в 08:05

Летни вечери с нова музика, представена в последните сезони в Сан Франциско

В две от летните издания (13 и 20 юли) предаването за съвременна музика "Контемпо" предизвиква интереса на слушателите с нови произведения в изпълнение на Симфоничния оркестър на Сан Франциско. Авторите са легенди като Албан Берг и Джон Адамс, както и..

публикувано на 14.07.22 в 08:25
Кшищоф Пендерецки

По Via Dolorosa: "Пасион по Свети Лука" от Кшищоф Пендерецки

Векове наред в западната църковна традиция тъжните и поучителни събития, станали през Страстната седмица се представят в так.нар. Пасион. Жанрът, преминал дълга еволюция от 4 век до днес, по времето на Барока се оформя като голямо ораториално..

публикувано на 20.04.22 в 13:35
Катедралата в Рига

В предаването за съвременна и старинна музика „Контемпо” – концерти от Holy Week Music Series на Еврорадио

В предстоянието на светлите христиански празници – Вход господен в Йерусалим (Цветница) и Възкресение Христово, много радиостанции от Европейския съюз за радио и телевизия, включително и Българското национално радио, се включват с концерти в специалната..

публикувано на 13.04.22 в 13:26