Контемпо

Снимкасряда
от 19.30 до 21.30 часа
Предаване за най-стара и за най-нова музика. Подготвя се от екип, който под формата на различни рубрики всеки сезон актуализира темите, които винаги са различни. В предаването се дискутира по определените теми. Веднъж в месеца е концертен вариант с творби, избрани от слушателите. Тук могат да бъдат чути световните премиери на български и чужди творби, новооткрити старинни пиеси, както и новият прочит на произведения от бароковата епоха.
Екип: Милен Панайотов

Публикации

Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Фестивалът за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO за ХХІ път

„Всяка година програмата нараства, все повече концерти и уъркшопове, идеята е всеки път да се опитваме да надскачаме себе си. Ако по някакъв начин сме се утвърдили в някаква посока, да опитаме нещо рисковано следващата година”, Илия Граматиков, артистичен..

публикувано на 12.04.18 в 15:36
Струнен квартет „Метис“

Директно по програма „Христо Ботев“: Концерт на струнен квартет „Метис“ – 22 ноември, от 19.30 часа

Директно от Първо студио на БНР ще предадем концерта на младия литовски квартет „Метис“ . Концертът е част от програмата на Фестивала за камерна музика „Аджитато“. Литовският квартет бързо печели награди и популярност, а през 2016 година те дебютират в..

публикувано на 22.11.17 в 08:45

63-а международна трибуна на композиторите, ІV част

Не е задължително – както се оказва много често в съвременната музика – соловата партия в един концерт да бъде виртуозна. Или поне не според романтичните представи. Такова впечатление създава Концертът за кларинет и оркестър от австралиеца Лаклан Скипуърт..

публикувано на 05.07.16 в 15:20

Слушайте, гласувайте, спечелете!

63-та международна трибуна на композиторите завърши, но на сайта на „Рострум плюс“ можете да чуете всички творби, участвали в нея, да гласувате за тях, да оставите коментар и имате шанс да спечелите подбрани записи съвременна музика. Времето е ограничено..

публикувано на 17.06.16 в 15:25

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Петър Керкелов: Времето е непостижимо, физически неосъществимо и затова не е възможно да бъде сглобено

На 63-ата международна трибуна на композиторите, състояла се във Вроцлав от 16-и до 20-и май, пиесата на Петър Керкелов „Времеви етюди” стана една от 11-те Препоръчани творби, при това с една от най-високите оценки. Бяха представени 55 творби от 27 страни..

публикувано на 30.05.16 в 11:28

COURSE 2016: Петите международни майсторски класове за нова музика в Лвов, Украйна, завършиха

Както бяхме обещали, на 30 март „Контемпо“ излъчи новите произведения, завършени по време на майсторските класове от участниците Хана Копийка, Назар Скрипник, Ана Стоянова, Микола Хшановски и Катерина ди Чека, както и творби от техните преподаватели през..

публикувано на 31.03.16 в 15:27
Сабин Леви

Сабин Леви: Моят център е канадският орган в Канзаския университет

Сабин Леви, гост по темата „Център и периферия” в предаването за съвременна и старинна музика „Контемпо” на 27 януари. Композитор и органист, доц. д-р Сабин Леви, DMA, FAGO (Fellowofthe American Guildof Organists) е преподавател по музикална теория и..

публикувано на 17.02.16 в 10:00
Георги Арнаудов

Barocus ex machina: Историята на един концерт за пиано, чембало и хамерклавир

Георги Арнаудов за срещата между Бах и Фридрих Велики, прочутата тема на императора, по която Бах пише „Музикалната жертва”, числата на Фибоначи, безкрайната лента на Мьобиус, логика Гьодел, художника Ешер (и книгата на Хофстатер, разбира се),..

публикувано на 16.02.16 в 12:30