Контемпо

сряда
от 19.30 до 21.30 часа
Предаване за композитори от XX и XXI век, които творят във всички съвременни класически жанрове. Подготвя се от екип, който под формата на отделни рубрики всеки сезон актуализира различни теми. В рамките на предаването слушателите могат да очакват:
• Световни премиери на български и чужди творби
• Произведения от членове на Съюза на българските композитори
• Творби от жени композитори
• Филмова музика
• Музика от видео игри

В рубриката "Композитор на месеца" подробно се разглежда творчеството на един реномиран автор. Веднъж в месеца звучат концерти, получени по линия на международния обмен на Еврорадио.
Екип: Петя Габрова, Цветана Тончева, Цветелина Начева.

Публикации

Лора Чекоратова проправя пътеки за пета година

От 4 до 9 август 2023 година се проведе фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица, Гоце Делчев и Пловдив. За първи път в "Контемпо" осъществихме разговор с Лора Чекоратова – изпълнителният директор на фестивала, с отклик от фестивала..

публикувано на 07.09.23 в 17:10

Симфония Литургика на Ясен Воденичаров

Симфония Литургика е нов запис на Ясен Воденичаров, който е осъществен в Първо студио на БНР. По повод посещението му в страната, Силвия Тихова се срещна с композитора, който от дълги години живее във Франция:

публикувано на 22.05.23 в 15:01

Емелина Горчева-Димова – дама с широка усмивка и неограничен талант

Емелина Горчева-Димова се занимава с музика от детска възраст. Майка ѝ е режисьор, а баща ѝ е диригент на Националния музикален театър "Стефан Македонски" - гр. София. Започва да пише музика на 16-годишна възраст. Завършва средното си образование в НМУ..

публикувано на 21.05.23 в 10:15

Давид Кокончев – ново име в сферата на музика за драматургията

В "Контемпо" представяме нови проекти на Давид Кокончев. Той работи основно в сферата на музика за драматургия: Филмова музика, музика за театрални и танцови спектакли, собствени композиции. В "Контемпо" Давид разказва за всички тях. Чуйте в записа:..

публикувано на 20.05.23 в 13:15
Мартин Марков и Петя Габрова

Мартин Марков и новият му албум "Strivings"

На гости в предаването "Контемпо" е пианистът и композитор Мартин Марков във връзка с представянето на новия му албум "Strivings". Разговорът започна с описанието на името на албума "Стремежи":

публикувано на 06.02.23 в 08:25

Спомен за Милен Панайотов

Предаването "Контемпо" от 25 януари посветихме на годишнината от кончината на Милен Панайотов – музикален журналист, композитор, приятел. Свои спомени споделиха инструменталисти, композитори, приятели и съмишленици на композитора у нас и в чужбина. В..

публикувано на 04.02.23 в 09:20

Добромир Кисьов – младата надежда в българската музикална култура

В предаването "Контемпо" гостува Добромир Кисьов. Говорим за неговите изяви в сферата на театъра: Снимки: личен архив на Добромир Кисьов, Валентин Георгиев

публикувано на 25.11.22 в 11:49

Добринка Табакова – за старите и новите пътеки

В предаването "Контемпо" гостува световноизвестната българка Добринка Табакова. Родена в Пловдив, от дете живее във Великобритания. Учи в Кралската музикална академия в Лондон, дипломира се в Guildhall School of Music and Drama и защитава доктурантура по..

публикувано на 18.11.22 в 08:25
Петър Димов, Ангел Ялъчков и Петя Габрова

Петър Димов и Ангел Ялъчков – за изпълнителското и композиторското изкуство

В "Контемпо" гостуваха Петър Димов и Ангел Ялъчков – две млади надежди в българската съвременна класическа култура. Ангел Ялъчков е пианист и възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" София. Ученик е на проф. д-р Александър..

публикувано на 10.11.22 в 09:55
Невен Петрова и Александър Куманов

BluNea Jazz Strings – интимност, емоция, уют

В предаването "Контемпо" гостуват Александър Куманов и Невен Петрова, за да разкажат за най-новия си албум: BluNea Jazz Strings. Продукцията провокира интереса на водещата заради класическите елементи в избора на състава. Чуйте повече: Новият албум..

публикувано на 24.10.22 в 09:37