Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прочутият руски вокален ансамбъл "Хорът на Турецкий" пристига у нас

Снимка: БГ Саунд Стейдж

Прочутият по цял свят руски вокален ансамбъл "Хорът на Турецкий" пристига у нас. Този атрактивен мъжки вокален ансамбъл е една от съвременните визитни картички на Русия. За 25-те години от създаването си съставът е обиколил цялото земно кълбо по най-престижните сцени като "Роял Албърт хол" в Лондон, "Карнеги хол" в Ню Йорк и редица други.

Десетте мъжки гласа, между които изключително рядко срещаните тенор-алтино, контра-тенор и бас-профундо постигат диапазон от четири октави и половина. Забележителните вокални умения на певците им дават възможност да поднасят богат репертоар, който включва както класическа музика, така и популярни песни на различни езици, поп и рок хитове, руски романси.

"Хорът на Турецкий" представя цялостен спектакъл с костюми и хореография, който се превръща в запомнящо се шоу. Партньори на състава на международната сцена са музиканти като Пласидо Доминго и Хулио Иглесиас, цигуларят Исак Щерн, виолистът Юрий Башмет, диригентът Зуби Мета.

Ансамбълът често подготвя изненада песен от страната, в която гостува. Такава маестро Михаил Турецкий създател и диригент на ансамбъла обеща и на българската публика. Ето неговите очаквания за първата му среща с нея:

Ние сме много радостни, че се появи възможност да дойдем за първи път. Знаем, че в България публиката е много взискателна, обича изкуството, хубавата музика, песни на различни езици. И знаем, че ще се получи добро съвместно първо общуване.

Спектакълът, озаглавен "Мъжки поглед към любовта", е тази вечер в Зала 1 на Националния дворец на културата от 19.30 часа.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14